Torrent de Vall-llosera

Infotaula de geografia físicaTorrent de Vall-llosera
Imatge
TipusCurs d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial727 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaCastellcir (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPujalt Modifica el valor a Wikidata
Final
Cota final487 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaMoianès (Catalunya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMonistrol de Calders Modifica el valor a Wikidata
Desembocadurariera de Sant Joan Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 46′ 21″ N, 2° 04′ 19″ E / 41.772462°N,2.072079°E / 41.772462; 2.072079
41° 45′ 24″ N, 2° 02′ 01″ E / 41.756548°N,2.033491°E / 41.756548; 2.033491
Afluent
Conca hidrogràficaconca del Llobregat Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida5 (longitud) km

El torrent de Vall-llosera és un torrent que discorre pels termes municipals de Castellcir i de Monistrol de Calders, de la comarca del Moianès.

Naixement[modifica]

Es forma en el vessant septentrional del Turó de Pujalt, al Serrat de Pujalt, a l'extrem de llevant de la Baga de Pujalt.

Vall de Marfà, de Castellcir[modifica]

El Torrent de Vall-llosera, respecte del terme de Castellcir

Des d'aquest davalla breument cap al nord-oest, fins que arriba a les restes de la casa de Pujalt, que deixa al nord. En aquell lloc gira cap a ponent, resseguint pel nord la Baga de Pujalt, mentre deixa a migdia el cim de Sang-i-fetge, i al nord successivament el Pla de l'Alzina, el Pla d'Olis i el Pla dels Pins, en el tram on es troba la Font de Pujalt. Comença a girar cap al sud-oest en arribar als contraforts del Serrat dels Llamps, en entrar en terres de la masia de la Closella.

En aquest tram el torrent de Vall-llosera discorre encaixant entre l'esmentat Serrat dels Llamps, al nord-oest, i el Serrat de Puig Orris, al sud-est. Deixa a l'esquerra la monumental Pinassa de les Tres Besses i a la dreta la Solella de la Closella. Troba a la dreta la masia de la Closella, i va discorrent al nord-oest de la Baga de la Closella, fins que arriba a tocar i al nord de les Roques de Sant Llogari, on hi ha el Coll de Sant Llogari i el final del seu recorregut pel terme de Castellcir.

Monistrol de Calders[modifica]

Entrant en el terme monistrolenc, el torrent de Vall-llosera segueix de forma paral·lela pel nord la Carena de la Baga, o Carena de la Baga de Vall-llosera, deixant a l'esquerra la baga del mateix nom. Al capdavall d'aquesta carena, al seu sud-oest, el torrent fa un parell de giragonses molt tancades, rep per la dreta el torrent de la Fàbrega, i continua cap al sud-oest, per arribar a prop de les Fonts de Rubió, indret en el qual s'aboca en la riera de Sant Joan, al nord-oest d'aquestes fonts.

Bibliografia[modifica]

  • ERILL I PINYOT, Gustau, GUAL I PURTÍ, Jordi (fotografies) i MANENT I ORISTRELL, Llibert (cartografia). Monistrol de Calders: El poble dels pagesos enginyers. Moià-Monistrol de Calders: Gràfiques Ister. Ajuntament de Monistrol de Calders, 2006. (Col·lecció Pedra i aigua, 1). DL. B-54.339/2006
  • PERARNAU I LLORENS, Jaume i PIÑERO I SUBIRANA, Jordi. Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Monistrol de Calders: Ajuntament de Monistrol de Calders, 1993. Sense ISBN.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torrent de Vall-llosera