Tractat de Doak's Stand

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentTractat de Doak's Stand
Tipustractat internacional Modifica el valor a Wikidata
Data18 octubre 1820 Modifica el valor a Wikidata
Signatari
Pushmataha en 1824, d'History of the Indian Tribes of North America.
Andrew Jackson en 1824.

El Tractat de Doak's Stand (7 Stat. 210, també conegut com a Tractat amb els Choctaw) fou signat el 18 d'octubre de 1820 (proclamat el 8 de gener de 1821) entre els Estats Units i la nació índia dels choctaws. Sobre la base dels termes de l'acord, els choctaw van acordar renunciar a aproximadament la meitat de la seva pàtria choctaw. A l'octubre de 1820 Andrew Jackson i Thomas Hinds van ser enviats com a comissionats que van representar els Estats Units per negociar un tractat per lliurar una part del país choctaw a Mississipi. Es van reunir amb representants de les tribus al Doak's Stand del Natchez Trace. Es van reunir amb els caps Pushmataha, Mushulatubbee i Apuckshunubbee, que representaven les tres principals divisions regionals dels choctaws. Els acompanyaren els caps dels pobles i altres homes prominents, com el coronel Silas Dinsmore.

Dinsmore era un antic agent indi dels Estats Units davant els choctaw; el seu passaport governant en 1812 havia provocat una breu polèmica amb Jackson. Dinsmore va ser a les negociacions per resoldre una demanda de la terra; creia que la política del govern estatunidenc cap a les tribus indígenes era molt dura. La seva actitud suggeria una confrontació potencial, però Jackson no li va prestar atenció.[1]

La convenció va començar el 10 d'octubre amb la conferència de Jackson (a qui els choctaw anomenaven Ganivet Afilat) a més de 500 Choctaw. Després que la seva proposta d'intercanviar terres choctaw pel territori en l'actual Arkansas, Pushmataha acusà Jackson d'enganyar en la qualitat de les terres a l'oest del Mississipi. Pushmataha va dir: "Jo conec bé el país ... L'herba és a tot arreu molt curta ... No hi ha més que castors, i la mel i les fruites són rares." Jackson finalment va recórrer a les amenaces per pressionar els choctaw per signar un tractat. Va cridar: "Molts de la vostra nació ja estan més enllà del Mississipi, i altres cada any s'hi traslladen .... Si et negues ... la nació serà destruïda." El 18 d'octubre de 1820, els caps van signar el tractat.[1]

L'article IV preparava el choctaws per convertir-se en ciutadans dels Estats Units quan esdevinguessin en aculturats. Aquest article més tard va influir en l'article XIV del Tractat de Dancing Rabbit Creek de 1830.

« ART. IV. Els límits establerts per aquest mitjà entre els indis choctaw i els Estats Units, en aquest costat del riu Mississipi, es mantindran sense alteració fins al període en què aquesta nació es convertirà en tan civilitzada i il·lustrada com per fer-se ciutadans dels Estats Units, i el Congrés establirà d'una parcel·limitada de terra per al benefici de cada família o individu en la nació. ... »
— - Tractat de Doak's Stand, 1820

Termes[modifica]

El preàmbul comença amb,

« CONSIDERANT que és un objecte important amb el President dels Estats Units, per promoure la civilització dels indis choctaw, per la creació d'escoles entre ells; i per a perpetuar-los com a nació, a través de l'intercanvi, per a una petita part de la seva terra aquí, un país més enllà del riu Mississipi, on tots, els que viuen de la caça i no treballen, podran recollir i establir-se junts. I que és convenient per a l'estat de Mississipi, per obtenir una petita part de les terres pertanyents a aquest país; per a l'adaptació mútua de les parts, i per assegurar la felicitat i la protecció de tota la nació choctaw, així com la preservació de l'harmonia i l'amistat que tan feliçment subsisteix entre ells i els Estats Units, James Monroe, president dels Estats Units d'Amèrica, per Andrew Jackson, de l'Estat de Tennessee, general de Divisió de l'Exèrcit dels Estats Units, i el general Thomas Hinds, de l'Estat de Mississipi, Comissionats plenipotenciaris dels Estats Units, d'una banda, i els "mingoes", caps i guerrers de la nació Choctaw, en ple Consell reunit, per altra banda, han entrat en forma lliure i voluntària en els articles següents, és a dir ... »
— -Tractat de Doak's Stand, 1820

Els termes del tractat eren:

1. La terra choctaw (a Mississipi) era cedida als EUA.
2. La frontera de les terres occidentals (a Arkansas) era cedida a la nació choctaw.
3. Delimitació de fronteres per guies nomenats pels choctaw.
4. Les fronteres no poden canviar fins que els choctaws siguin civilitzats i il·lustrats per tal d'esdevenir ciutadans dels Estats Units.
5. Es donarà als choctaw que es traslladin del territori cedir a les terres a l'oest del Mississipi (Oklahoma) blat de moro, mantes, bullidors d'aigua, canons de fusell, motlles i pinces de bala i municions, durant un any.
6. Es designarà un agent estatunidenc, s'enviaran béns i subministraments i els choctaws nomenaran un ferrer en terres cedides. Les propietats dels choctaws traslladats els serà enviada.
7. Venda de terres Choctaw per donar suport a escoles Choctaw a banda i banda del riu Mississipi.
8. Anualitat de 6000 dòlars anuals durant 16 anys per als choctaws disconformes.

Signataris[modifica]

Andrew Jackson, Thomas Hinds, Apukshunnubbee, Pooshawattaha, i Mushulatubbee.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Remini, Robert. «Expansion and Removal». A: Andrew Jackson. History Book Club. 

Enllaços externs[modifica]