Tresor de Berthouville

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióTresor de Berthouville
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipustresorejament Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map
Got d'argent amb inscripció votiva dedicada a Mercuri de mitjan segle I

El tresor de Berthouville és una col·lecció d'objectes romans que va descobrir casualment l'any 1830 un llaurador de la comuna de Berthouville, localitat situada en Normandia.

El tresor comprèn un centenar de peces de plata, i algunes d'aquestes figuren entre les obres mestres de la torèutica[a] antiga. Algunes d'aquestes peces tenen inscripcions votives. En una es llegeix que Quint Domici Tut la dedica al déu Mercuri, que es pot datar a mitjans del segle i. Altres inscripcions porten els noms de Propertus Secundus, Lucia Lupula, Merius Canetus Epaticus i del llibert Elius Eutychus. Segurament formava part del tresor d'un temple gal·loromà situat al país dels lexovis.[1][2]

Es conserva al Departament de les monedes, medalles i antiguitats de la Biblioteca nacional de França.

Notes[modifica]

  1. Segons la GEC, la torèutica és una activitat artística que consisteix en esculpir i cisellar metalls, generalment nobles, sobre objectes d'ús decoratiu

Referències[modifica]

  1. Le Prévost, August. Mémoire sur la collection de vases antiques trouvée, en mars 1830, à Berthouville. Caen: Chalopin, 1832, p. 10-15. 
  2. Dondin-Payre, Monique (ed.). Sanctuaires, pratiques cultuelles et territoires civiques de l'Occident romain. Brussel·les: Livre Timperman, 2006. ISBN 9789077723456.