Trió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTrió
Biografia
Naixementsegle I aC Modifica el valor a Wikidata
Mort35 dC Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Senador romà
Cònsol romà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata

Luci Fulcini Trió (en llatí Lucius Fulcinius Trio) va ser un magistrat romà en actiu el segle i.

Va ser un famós informador de Tiberi. Tàcit diu d'ell: celebre inter accusatores Trionis ingenium[1] i també amic i un dels favorits de l'emperador. Se'l menciona per primer cop l'any 16 quan va ser l'actor principal en la condemna de Luci Escriboni Libó.

L'any 20 va acusar a Marc Calpurni Pisó, i per aquest fet Tiberi li va concedir el dret a ser candidat a les altes magistratures de l'estat. El 31 (any en què fou executat Sejà) va ser cònsol amb Publi Memmi Règul. Com a amic de Sejà, Trió va ser sospitós de fer-li costat i van esclatar disputes entre els dos cònsols. Trió va mostrar molta diligència en portar als amics de Sejà a la justícia i això va demorar la seva caiguda, però l'any 35 va ser acusat i empresonat. No va esperar el resultat del judici i es va suïcidar després de fer testament on atacava durament a Macró, als lliberts de Tiberi i al mateix emperador.[2]

Referències[modifica]

  1. Tàcit. Annals II,28
  2. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Volum III. Londres: John Murray, 1876, p. 1175.