Troodòntids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Troodontidae)
Infotaula d'ésser viuTroodòntids
Troodontidae Modifica el valor a Wikidata

Recreació artística de l'espècimen jove tipus de Mei long
Període
Juràssic superior-Cretaci superior, 160-65 Ma
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSaurischia
FamíliaTroodontidae Modifica el valor a Wikidata
Gilmore, 1924

Els troodòntids (Troodontidae) constitueixen una família de dinosaures teròpodes similars als ocells, com els oviraptòrids i els ornitomímids. Eren relativament petits, amb potes llargues i una urpa corbada en el segon dit, com alguns dromeosaures. Durant la major part del segle xx, els fòssils de troodòntids eren pocs i incomplets i han estat aliats, nombroses vegades, amb molts llinatges de dinosaures. Troballes fòssils més recents d'espècimens complets i articulats (incloent espècimens que preserven plomes, ous i embrions, i joves complets), han ajudat a incrementar el coneixement d'aquest grup. Estudis anatòmics, particularment estudis dels troodòntids més primitius, com Sinovenator, demostren semblances anatòmiques sorprenents amb l'arqueòpterix i amb els dromeosàurids primitius, i demostren que són parents comprenent un clade anomenat Paraves.

Anatomia[modifica]

Els troodòntids eren relativament petits, presentaven potes llargues i exhibien, igual que els dromeosàurids, una urpa corbada en la segona falange de les extremitats posteriors.

Sistemàtica[modifica]

Els troodòntids es defineixen com el clade més inclusiu que conté al Troodon formosus (Leidy, 1856) però no al Dromaeosaurus albertensis (Matthew & Brown, 1922), a l'Ornithomimus edmontonicus (Parks, 1933) i al Passer domesticus (Linneo, 1758).

Taxonomia[modifica]

Filogènia[modifica]

El cladograma presentat segueix l'anàlisi de Turner i col·legues publicat l'any 2007.[2]

Troodontidae
unnamed

Mei



Sinovenator



unnamed

Jinfengopteryx



SPS 100/44


unnamed

Sinornithoides


unnamed

Byronosaurus


unnamed

Troodon



Saurornithoides







Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Troodòntids
  1. Hu, D., Hou, L., Zhang, L. and Xu, X. (2009) "A pre-Archaeopteryx troodontid theropod from China with long feathers on the metatarsus." Nature, 461, 1 October 2009: 640-643. doi:10.1038/nature08322.
  2. Turner, Alan H.; Pol, Diego; Clarke, Julia A.; Erickson, Gregory M.; and Norell, Mark «A basal dromaeosaurid and size evolution preceding avian flight» (pdf). Science, 317, 2007, pàg. 1378–1381. DOI: 10.1126/science.1144066. PMID: 17823350.