Usuària:Lduranm/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Violència Sexual[modifica]

  1. DEFINICIÓ
  2. VIOLENCIA MASCLISTA (perspectiva de gènere)
  3. TIPUS DE VS (no hi ha un perfil ni patron) Explicar que viene de una óptica de la dominación i del poder i no de lo sexual i que por lo tanto por eso no hay perfil.
  4. CONSENTIMENT (consentiment actiu)

Segons la llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, la violència sexual comprèn qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual i la dignitat personal de la dona creant unes condicions o aprofitant-se d'un context que, directament o indirectament, imposin una pràctica sexual sense tenir el consentiment ni la voluntat de la dona, amb independència del vincle que hi hagi entre la dona i l’agressor o agressors.[1]

Diversos organismes internacionals com la Convenció sobre l'eliminació de totes les formes discriminació contra la dona (CEDAW) o la Declaració Universal de Drets Humans, estableixen totes les formes de violència contra les dones, com les violències sexuals, com una forma d'agressió que atempta contra els drets humans.

Les dones tenen dret a una vida sense violència i discriminació, ja que totes les persones neixen lliures i iguals en dignitat i drets sense distinció per raó de sexe[2]. En aquesta línia, els drets humans de les dones també es troben vinculats a la seva llibertat sexual: el dret a tenir el control i decidir lliurement i responsablement sobre les qüestions relatives a la seva sexualitat, inclosa la salut sexual i reproductiva, sense coerció, discriminació ni violència. Les relacions igualitàrias entre homes i dones en matèria de relacions sexuals i la reproducció, inclòs el respecte ple a la integritat de la persona, exigeixen el respecte mutu, el consentiment i la responsabilitat compartida de la conducta sexual i les seves conseqüències. [3] Tota aquella acció que no compleixi amb aquestes qüestions fan referència a la violència sexual.

Tipus de violència sexual[modifica]

Les violències sexuals es manifesten de múltiples maneres en els diferents àmbits de la vida de les dones. Trobem diferents tipus de violència, des de les més visibles que es troben recollides en el Codi Penal espanyol fins a les més invisibilitzades i més difícil de detectar.

  • El feminicidi amb component sexual es refereix a l'assassinat d'una dona per part d'un home o diversos homes amb motivacions sexuals, sense tenir cap relació de parella o familiar amb la víctima. Aquest acte pretén atemptar contra la llibertat sexual de la víctima i pot incloure diversos tipus de casos, com ara els feminicidis per agressió sexual, els relacionats amb el tràfic per a l'explotació sexual, la prostitució, la mutilació genital femenina i els matrimonis forçats.[4]
  • Agressió sexual. Tal com reconeix l'article 178 de la Llei Orgànica 10/2022, del 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual, es considera agressió sexual "qualsevol acte que atempti contra la llibertat sexual d'una alta persona sense el seu consentiment". A més, tots aquells actes de contingut sexual que siguin exercits mitjançant la violència, intimidació o abús en una situació de superioritat o de vulnerabilitat de la víctima serian catelogats com a agressió sexual.

file:///C:/Users/EDONA30813/Downloads/4324-Texto%20del%20art%C3%ADculo-5906-1-10-20180731.pdf

https://www.medicosdelmundo.org/actualidad-y-publicaciones/noticias/la-violencia-sexual-es-tambien-violencia-de-genero

http://educagenero.org/Recursos/Guia_violencia_sexual_y_genero_AIDOS_2019.pdf

Referències[modifica]

  1. «LLEI 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.». [Consulta: 10 maig 2024].
  2. «Convención sobre la eliminación de todas las formas de discriminación contra la mujer». [Consulta: 11 maig 2024].
  3. Grup d'investigació Antígona, Universitat Autónoma de Barcelona «Las violencias sexuales en el Estado español: Marco jurídico y análisis jurisprudencial». Las violencias sexuales en el Estado español: Marco jurídico y análisis jurisprudencial, pàg. 11.
  4. «Feminicidios - Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género». [Consulta: 15 maig 2024].