Usuari:/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El rei Exèquies fent ostentació de les seues riqueses, és una obra del barroc de l'autor Vicente López, la qual es pot trobar hui en dia al Museu de Belles Arts a València.

Localització[modifica]

Vicente López Portaña va ser un pintor d'Espanya, el qual va nàixer en València el 19 de setembre de l'any 1772. L'obra El rei Exèquies fent ostentació de les seues riqueses, va ser l'obra que li va donar el premi de primera classe (any 1789) en l'Acadèmia de Sant Carles de València, on va iniciar la seua formació, i on va ser deixeble d'Antoni de Villanueva. Aquesta obra es troba actualment en el Museu de Belles Arts de València.

Anàlisi formal i estilística[modifica]

Ens trobem davant una composició figurativa feta en oli sobre llenç. Podem distingir un total d’onze personatges en diferents posicions i situacions, que respecten les proporcions naturals. En quant a la il·luminació, diferenciem un focus de llum principal procedent del lateral superior esquerre, d’un to groguenc, que incideix directament sobre els tres personatges centrals, els quals vesteixen amb luxoses indumentàries. Així mateix, l’obra pot dividir-se en tres sectors: la part central on trobem aquestes tres figures ben il·luminades, i les dos altres seccions contigües a aquesta, on es presenten altres grups d’individus menys detallats, i que queden en una mena de segon pla. Predominen els colors càlids, doncs destaquen els tons daurats i terrosos, que a la seua vegada contrasten amb les zones de ombra, aconseguides a partir de matissos violetes. No podem parlar d’una obra simètrica, encara que sí que manté un gran equilibri del pes visual entre les parts del quadre. La perspectiva s’ha construit mitjançant el desenfocament i enfosquiment dels personatges, que semblen anar difuminant-se amb el fons a mesura que s’allunyen. Pel que fa a la tècnica, cal destacar l’absència de contorns tot i que les figures i objectes estan perfectament delimitades, gràcies a una pinzellada delicada i diluida pròpia de la pintura barroca.

Aproximació al significat[modifica]

L'obra representa una escena d’un passatge de la bíblia on el rei Exèquies mostra les seues riqueses al rei de Babilònia. El mateix Exèquies és el personatge que presideix l’escena. Va ser un rei molt important de Judà que va governar durant un difícil període d'Israel. Se li descriu de la següent manera: “va fer el recte davant els ulls de Jehovà, conforme a totes les coses que havia fet el seu pare David[1](2 Reis 18:3). En aquesta escena el rei rep la visita del rei de Babilònia acompanyat de súbdits de la seua cort, els quals li donen riqueses acomiadant-lo després de superar una malaltia amb l'ajuda de Déu. Exèquies en aquest moment és representat grandiós i orgullós i mostra les riqueses del seu regne a l'altre rei. Aquesta representació té una dualitat en el missatge, ja que és un de valor religiós, però a la vegada fa referència a l'important que és tindre humilitat. I destaca la debilitat humana davant la constant cerca de poder i riqueses. Aquesta obra, per tant, anima al receptor a reflexionar sobre els errors de la natura dels mateixos éssers humans i porta a reflexionar sobre els valors de caràcter espiritual que aquest passatge representa. Aquesta escena és prou detallista, de forma que captura el moment dramàtic caracteritzat per les expressions dels personatges. La cort del rei demostra gran luxe, i es veu com els visitants admiren el poder adquisitiu del rei bocabadats. Els detalls en el fons i en la vestimenta complementen l'escena, transmitent una atmosfera de riquesa i grandiloqüència.

Referències[modifica]

  1. «¿Qué significa 2 Reyes 18:3?» (en castellà). [Consulta: 17 abril 2024].