Usuari:Aforesg/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Dolmen de Son Real

Els dòlmens són construccions funeràries de tipus col·lectiu, construïdes a Mallorca entre els anys 2000 i 1600 abans de la nostra era. Es tracta doncs, de construccions funeràries pertanyents al Bronze Antic.

Les societats que les van construir eren petites comunitats agrícoles i ramaderes, agrupades en reduïts poblats de cabanes. Aquestes, ja dominaven la fosa dels metalls, on destaca el bronze. Aquest fet constata el necessari contacte amb l'exterior. A Mallorca no hi ha estany, imprescindible, juntament amb el coure, per l'elaboració del preuat metall, el qual fou emprat, principalment, per l'elaboració objectes ornamentals.

El Dolmen de Son Real forma part d'un conjunt de tres dòlmens ubicats a la badia d'Alcúdia. Fins avui dia no s'ha documentat cap altra estructura d'aquest tipus a Mallorca. Són les primeres manifestacions megalítiques de l'Illa. Les restes documentades en ells, no evidencien l'existència de diferències socials. Podem pensar en societats de caràcter igualitari.

El Dolmen de Son Real és una estructura inacabada. És a dir, els seus constructors l'abandonaren per motius desconeguts, i es pensa que ho feren en favor d'altres espais d'enterrament, com l'Hipogeu de Son Real o Sa Coveta, situat a pocs metres.

Al dolmen es van trobar restes d'estris de pedra per a la seva construcció, de tassons ceràmics, fets servir per menjar i beure, i un fragment de pissarra[1], el qual testimonia contactes amb Menorca, on si hi ha aquest tipus de material, inexistent a Mallorca.

Dolmen de Son Real
Dolmen de Son Real, ubicat a la Finca Pública de Son real, Santa Margalida, Mallorca

Bibliografia

FORÉS GÓMEZ, ALBERT. Son Real. Arqueologia i paisatge(2016). Illa edicions

COLL CONESA, J., CALVO TRIAS, V. M. i GUERRERO AYUSO, M. (1997): “El Dolmen de S'Aigua Dolça. Sepulcre col·lectiu del pretalaiòtic”, Revista de Arqueologia, 191 (1997), pp. 18-20. ISSN 0212-0062.

GARRIDO, C. (2008): Guia de Son Real. Govern de les Illes Balears, Conselleria de Turisme. DL 2008.

ROSSELLÓ BORDOY, G. (1966), Excavaciones arqueológicas en Espanya. Excavaciones en el círculo funerario de Son Bauló de Dalt (Santa Margarita-Isla de Mallorca). Ministerio de Educación, Dirección Nacional de Bellas Artes. Servicio Nacional de excavaciones Arqueológicas. Depósito Legal: M. 4.178

  1. PLANTALAMOR, LL.; MARQUÈS, J.; RAMIS, D.; MOLL PELEGRÍ, I., VILLALONGA, S. «Son Real: Santa Margalida (Mallorca): informe de l’excavació arqueològica al sepulcre megalític”». Menorca: Treballs del Museu de Menorca, 27, 2004.