Vés al contingut

Usuari:BQ20 FCrasovan/proves/Proteïnes amfitròpiques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les proteïnes amfitròpiques són un tipus de proteïnes que presenten diferents localitzacions dins del medi cel·lular, ja que es troben unides de forma reversible a les membranes (sigui la membrana plasmàtica o les membranes dels múltiples compartiments cel·lulars). Per tant, poden ésser ubicades al citosol, a les membranes, o bé en ambdós llocs. Aquesta associació entre proteïna-membrana està regulada per un seguit de processos, com és el cas de la palmitoilació reversible. Aquest fet es pot correlacionar amb la fosforilació, l'acilació o l'enllaç a un lligand, perquè es tracta de mecanismes que donen lloc a un canvi conformacional en la proteïna, tot generant l'exposició d'un lloc que anteriorment era inaccessible. Generalment, les proteïnes que s'encarreguen de la transducció de senyals són regulades per "amphitropism".[1] Cal tenir en compte que existeixen dos mecanismes mitjançant els quals el lloc d'enllaç amb la membrana modula la funció de la proteïna: la localització amb el substrat, activador (altrament denominat en anglès "downstream target"), i l'activació de la proteïna mitjançant un interruptor conformacional.

Així mateix, l'afinitat per les membranes pot néixer, des d'un punt de vista bioquímic, per dos motius: d'una banda, gràcies a la interacció no covalent de la proteïna amb una proteïna de membrana o un lípid o, d'altra banda, a partir de la presència d'un o d'altres lípids enganxats covalentment a la proteïna amfitròpica.[2]

A tall d'exemple, són proteïnes amfitròpiques, és a dir, s'uneixen de forma feble a la membrana, la qual cosa determina la seva funcionalitat, les següents proteïnes: la SRC quinasa, el factor d'intercanvi de nucleòtids Ras-guanina, la citidililtransferasa, la proteïna quinasa C, la fosfolipasa C, la vinculina i la proteïna DnaA.


Referències[modifica]

  1. E. Johnson, Joanne «Amphitropic proteins: regulation by reversible membrane interactions (Review)». Molecular Membrane Biology, 16, 3, 1999 Jul-Set, pàg. 1-2. DOI: 10.1080/096876899294544. PMID: 10503244.
  2. L. Nelson, David. Principles of Biochemistry, 6th Edition. New York: Lehninger, p. 389-390. ISBN 978-1-4641-0962-1.