Usuari:Contraix/proves/Brown, Boveri & Cie

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb BBC.
Infotaula d'organitzacióBrown, Boveri & Cie
Dades
Tipusenginyeria elèctrica
Història
Creació1891
FundadorC.E. Brown i W. Boveri
Data de dissolució o abolició1988
Governança corporativa
Seu 

Brown, Boveri & Cie o BBC fou un grup d'empreses suïsses del sector de l'enginyeria elèctrica. Es va crear el 1891 a Baden (Argòvia) (Suïssa). Els seus fundadors foren Charles Eugene Lancelot Brown i Walter Boveri, que treballaven a Maschinenfabrik Oerlikon. El 1970, BBC es va fer càrrec de Maschinenfabrik Oerlikon i el 1988 es va fusionar amb ASEA per formar el grup ABB, una empresa que fabrica motors elèctrics de corrent altern i corrent continu, generadors, turbocompressors, transformadors, i equipament per a locomotores elèctriques.


Subministrament a les centrals hidroelèctriques[modifica]

L'empresa va subministrar alternadors a moltes de les grans centrals hidroelèctriques del Pirineu construïdes fins al 1936.

  • En l'any 1917 va subministrar a la central hidroelèctrica de Capdella l'alternador del cinquè grup de la central; les quatre primeres eren de l'empresa Société Alsacienne de Constructions Mécaniques, instal·lades el 1914.

Per exemple el 1914 serví les quatre turbines Pelton per a la central hidroelèctrica de Capdella més una mes el 1917, i el 1919 tres turbines Pelton per a la Central de Molinos [1] (les dues promoguda per Energia Elèctrica de Catalunya), el 1914 quatre turbines Pelton per a la central de Seros [2] i les quatre unitats de turbina Francis doble per la central de Tremp [3] (les dues promogudes per Barcelona Traction), al llarg de 1920 i 1923 les turbines Francis per a la central de la Pobla de Segur [4] (promoguda per la Sociedad Productora de Fuerzas Motrices), així com el 1918 les turbines Francis de la central de Seira [5] (promoguda per Catalana de Gas). Sovint l'empresa també subministrava les canonades forçades.

Categoria:Empreses de Suïssa Categoria:Empreses d'electricitat

  1. Alayo Manubens, Joan Carles. «Una visión global de la hidroelectricidad en Cataluña» (pdf) (en castellà). Sant Cugat del Vallès: Universitat Politècnica de Catalunya, Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura¡. [Consulta: 2 novembre 2019].
  2. Alayo, Joan Carles. Actes del I Simposi Elèctric Català. Marcombo Boixareu Editores, 1999 (Col·lecció Cultura, Tècnica i Societat). ISBN 84-267-1182-0 [Consulta: 2 novembre 2019]. 
  3. Hugenin, A. «Las grandes instalaciones de fuerza hidráulica de Tremp y Serós de la Barcelona Traction Light & Power Co.» (pdf) (en castellà). Técnica. Associació d'Enginyers Industrials de Barcelona [Barcelona], número 38, febrer 1922, pàg. Pàgines 26-43 [Consulta: 2 novembre 2019].
  4. Galí, Josep «Los grandes aprovechamientos hidráulicos de la Sociedad Productora de Fuerzas Motrices» (pdf) (en castellà). Técnica. Associació d’enginyers industrials de Barcelona. [Barcelona], número 39, març 1922, pàgines 65-80 [Consulta: 28 octubre 2019].
  5. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades EW