Usuari:Contraix/proves/Lac Tòrt de Rius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaContraix/proves/Lac Tòrt de Rius

El Lac Tòrt de Rius es un llac glacial situat al centre del Circ de Tòrt [1] , al terme municipal de Naut Aran, a la Vall d'Aran. La seva superfície és de 39,6 hectàrees, i està situat a una altitud de 2.348 metres [1]. Està inclòs a la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Excepte pel nord, està envoltat de muntanyes; les més significatives per l'est de l'estany s'erigeix el Tossau de Mar (2.739 metres), al sud el Tuc dera Canau de Rius (2.813 metres) i a l'oest pel Tuc de Conangles (2.784 metres). Al nord limita amb el Lac de Rius

Els refugis més propers son el refugi de la Restanca i el refugi de Conangles.

L'aigua de l'estany Tòrt de Rius és derivada mitjançant una canonada soterrada cap el Lac de Mar [1], el qual desaigua naturalment a l'estany Restanca. Aquesta obra fou realitzada per la Sociedad Productora de Fuerzas Motrices per abastir el Salt d'Arties de la central d'Arties.[2].

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Mapa de l'Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya. Lac Tòrt de Rius» (HTML). Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya. [Consulta: 9 desembre 2019].
  2. Farre Nou, Carles «Sistema idroelectric d'ENDESA ena Val d'Aran» (pdf) (en aranès). Terra Aranesa. Fondacion Muséu Etnologic dera Val d' Aran, Segona època, número 3, juny 2002, pàgina 29 [Consulta: 9 desembre 2019].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Contraix/proves/Lac Tòrt de Rius