Vés al contingut

Usuari:Erzsébet21/Fundació Cultural Privada Rocamora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Fundació Cultural Privada Rocamora és una entitat sense ànim de lucre creada al 1976 per Antonio Rocamora Pellicer, seguint el desig que havia expressat el germà del seu avi, el col·leccionista Manuel Rocamora i Vidal (1892-1976)[1] en el seu testament. Encarregada de conservar i difondre el seu llegat, la Fundació té seu en el carrer Ballester núm.12 (Barcelona), on Manuel Rocamora va residir des de 1935 fins la seva mort.[2]

Casa Rocamora[modifica]

Jardí Fundació Rocamora

El palauet d'estil isabelí on va viure el col·leccionista està ubicat en el barri del Putxet, zona que havia sigut, en segles anteriors, lloc d'estiueig pels barcelonins de classe benestant. Es desconeix l'any de la seva construcció, però per les seves característiques arquitectòniques la casa ha sigut datada a mitjan segle XIX.[3]

La planta baixa és el lloc on s'ubica la coneguda com a sala Ramón Casas, on es conserven diverses obres de l'artista junt amb les d'altres pintors, dibuixants i il·lustradors de finals del segle XIX i principi del segle XX, com Ricardo Opisso o Ismael Smith[4], gran amic de Rocamora. Bibliòfil i escriptor, la biblioteca és un altre dels racons conservat intacte en aquest primer nivell, on es troben també la sala de música, el saló i el menjador. En aquestes estances es poden veure d'altres col·leccions que acompanyaven el dia a dia de Manuel Rocamora quan aquesta era la seva residència: pintures, escultures, mobiliari...

La primera planta és el lloc escollit per exposar les col·leccions de ceràmica: mancerines, biscuits i tantes altres peces d'orígens i tipologies diferents es mostren en les vitrines on hi va haver, fins els anys 60, la col·lecció d'indumentària de Manuel Rocamora. Aquesta seria donada pel propi mecenes a la ciutat de Barcelona, fent així possible la inauguració del Museu d'Indumentària al 1969, al Palau del Marquès de Llió[5]. En aquesta planta es poden veure també autòmats, exlibris,... objectes diversos que mostren la gran varietat d'interessos del col·leccionista.

Les antigues golfes acullen a dia d'avui les oficines de la Fundació Rocamora.

La Fundació en l'actualitat[modifica]

Saló i menjador de la Casa Rocamora

Patronat[modifica]

El seu president és Eduardo Rocamora i Trias i Antonio Rocamora i Trias n'és el secretari. Tenen el càrrec de vocals Andrés Blay Blanc, Tatiana Rocamora Trías i Maria del Carmen Trías Blay.

[6]

Col·laboració amb altres entitats[modifica]

Sent la seva missió difondre i donar a conèixer el llegat de Manuel Rocamora, la Fundació col·labora amb altres entitats, organitzant activitats conjuntes i acollint conferències i xerrades en diferents dels espais de la Casa. Algunes d'elles són l'Associació per a l'Estudi del Moble [7], dedicada a investigar i fomentar la divulgació de la història del moble, o la Fundació Antoni de Montpalau, "una iniciativa dedicada conservar, documentar i difondre el teixit, principalment en el seu vessant estètic"[8].

Referències[modifica]

  1. «Manuel Rocamora i Vidal | enciclopèdia.cat». [Consulta: 23 desembre 2020].
  2. https://casessingulars.com/ca/las-casas/casa-rocamora/
  3. VALLES, I. et PASTOR, L.. Cases singulars, personatges singulars. 1a. Albertí Editor i Ajuntament de Barcelona, 2015. 
  4. SOLER, L.. Manuel Rocamora Vidal (1892-1976), pintor. (tesi), 2016. 
  5. BASTARDES,T et VENTOSA, S.. [http://www.raco.cat/index.php/Hermus/article/download/313676/403789 El cuerpo vestido: de la Colección Rocamora al Disseny Hub Barcelona a Her&mus 5 [volumen ii, número 3]] (tesi), 2010, pp.31-41. 
  6. http://fundacionrocamora.org/fundacion/
  7. https://estudidelmoble.com/
  8. «Antoni de Montpalau – Col·lecció tèxtil» (en castellà). [Consulta: 22 desembre 2020].