Usuari:Flamenc/proves17

No s'ha de confondre amb l'Stör, un tributari de l'Elba..
Infotaula de geografia físicaCanal de l'Stör
Störkanal
[[File:

Pont de Stör a Plate
|300x300px|lang=ca|Imatge |class=noviewer]]

Classificació CEMT I
Localització
PaísMecklemburg-Pomerània Occidental
LocalitzacióRiba meridional del Llac de Schwerin al nucli de Raben-Steinfeld
LocalitzacióRiu Elde a la regió del Lewitz
Dades i xifres
Resclosa1
Mida21  cm (Llargada
Desnivell37,8 m
Activitat
Construcció1531
1577-1594
Creació1594-1629

El Canal de l'Stör (alemany: Störkanal) és un canal navegable de classe I a Mecklemburg-Pomerània Occidental (Alemanya) que connecta el Llac de Schwerin amb el riu Elde al sud del municipi de Raduhn. Fins a la construcció del Canal de Wallenstein al segle XVI, era l'únic desguàs dell lac.

Administrativament, el canal (20 km) fa part de la ruta navegable anomenada Stör-Wasserstrasse[1] que comprèn a més de l'Stör, els trams navegables del Llac de Schwerin fins a Hohenvielchen, els llacs Ziegelsee i Heidensee, el Werderkanal i el Canal de Wickendorf, en total 56 km.

Història[modifica]

El nom prové d'un antic riu Stör un afluent molt meandrós de l' Elde que va ser rectificat des de la seva surtida del llac fins a Banzkow i des d'allà va ser desviat des del 1709 en un canal rectiligne cap a l'Elde, també canalitzat. L'antic llit del riu al sud de Banzkow va ensorrar-se i desaparèixer completament.

Mapa del projecte de canal Elba-Mar Bàltic del 1576 del matemàtic Tilemann Stella

Ja des de l'edat mitjana les negociants de sal cercaven una via navegable entre el port de Wismar i Lüneburg, com que els camins no cançats sovint eren impracticables: o massa sorrosos d'estiu, o massa fongosos d'hivern. S'utilitzaven els llacs i els rius naturals, però la carrega i descarrega als trams terrestre de la ruta comercial feien l'operació de transport força embrollat.

El 1531 el duc Abert VII de Mecklemburg ja va encarregar l'excavació d'un primer tram, d'un 1,5 km entre el Llac de Schwerin a des del poble de Hohen Vielchen cap al llac de Losten (Lostener See) per aixó s'havia de travessar la cresta sorrosa de morrena terminal que forma la divisòria d'aigües entre els mars del nord i bàltic. Des del llac es pensava poder utilitzar el petit riu de l'Estivine, però el projecte fracassà per l'oposició de l'altre duc, Enric V de Mecklemburg.

El 1565 els ducs Joan Albert I i Ulric de Mecklemburg-Güstrow van encarregar el matemàtic i geograf Tilemann Stella de construir un canal amb dotze rescloses. S'havia d'escurcir el trajecte a l'Estivine, del qual el curs era molt meandrós. Les obres van començar el 1577 i el 1594 la primera barca de sal va arribar des de Lüneburg. Per manca de diners, l'obre d'eixample i apregonament del canal va aturar i les parts ja acabades van decaure. El «riu-canal» va alimentar fins a catorze molins i martels hidràulics, s'utilitzava per la pesca i per a regar les terres de conreu. Des del 1966 ha esdevingut l'eix central d'un paisatge protegit, el Naturschutzgebiet Stör-Wasserstrasse d'uns 1800 hectàrees. Teoòricament és navegable amb canoa, però els obstacles freqüents i l'absència d'un mapa detallat, és desconsellat a qui no és expert.

Centre de documentació[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Trad. literal: carretera aquàtica de l'Stör

[[Categoria:Mecklemburg-Pomerània Occidental]]