Usuari:KRLS/Treball de Recerca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En alguns espais et pot semblar raro com queda com la palntilla és aquesta: i no hi ha hagi plantilla. doncs perqueè les he posat al word però no aquí!


Indicadors de la qualitat

Els indicadors de la qualitat són els nou possibles indicadors de la qualitat que proposo per a poder mesurar la qualitat d’una viquipèdia. Aquests indicadors venen seguits de la seva conseqüent explicació i justificació. Alguns d’aquests indicadors van ser consultats als membres viquipedistes més experimentats de la viquipèdia en català, que són els administradors de la viquipèdia en català, els quals donaren els seus punts de vista de quins podien ser els indicadors de la qualitat. D’aquí i de la meva experiència en el projecte Viquipèdia vaig poder extreure els indicadors següents.

S’ha de dir que aquests indicadors són uns indicadors encara subjectius ja que provenen d’un grup reduït de persones, tantmateix s’ha de defensar dient que tots aquests aspectes són molt valorats per a portar un control de la qualitat per part de la comunitat demostrat per al interès mostrat d’aquests indicadors per part de la comunitat.

1.1 Quantitatius:

1.2 Creixement:

1.3 Eliminació de criteris de no qualitat:

1.4 Referències:

Les referències són el conjunt de fonts consultades per a la creació d’un article ja sigui una font publicada de paper o virtual, però sempre ha de complir que sigui una font autoritzada i fiable. La inclusió de les fonts en els articles permet al lector verificar la informació, ja que la viquipèdia no és una font primària. A més, permet al lector l’ampliació d’informació sobre el tema si necessita una visió més extensa i específica del tema en qüestió.

Les referències prenen com a model dels articles de paper ja que també inclouen la biografia o referències dels llibres, estudis o pàgines web consultades, al final dels articles, llibres o estudis

Afegir les referències a un article és considerat com una marca de qualitat i fiabilitat. Aquest aspecte es demostra en què gran part dels articles escollits com de qualitat en la viquipèdia en català com també en les altres viquipèdies continguin referències, encara que sobretot en tenen els articles distingits a partir del 2007. Aquest ús de les referències no era obligatori fins a l’aprovació de la política recentment aprovada sobre els articles de qualitat on a dia de avui és un requisit obligatori per a la seva distinció.

En els articles no distingits encara també existeix l’ús de referències encara que no és obligatori sinó recomanat però sí que és obligatori el seu ús en articles polèmics i amb disparitat d’opinions. Aquests són normalment els articles que intervingui la orientació política, la ètica i la moral dels editors o simplement, quan la informació publicada es discutida per algun usuari. En aquest casos es obligatori el seu ús, per a no infringir un dels pilars fonamentals de la viquipèdia que és la neutralitat.

En l’últim any 2007, i sobretot a partir de la segona meitat d’aquell any hi ha hagut un creixent interès per a la referenciació dels articles. Aquest fet es demostra en l’aparició de projectes a la viquipèdia com és l’aparició d’Els 100 articles fonamentals on intenten fer i millorar els 100 articles més fonamentals d’una viquipèdia tenint com un dels valors més necessaris és el de la referenciació dels articles. També hi ha un consens per part de la comunitat en l’aspecte de ser obligatori l’ús de referències en els articles de qualitat, i en la referenciació dels articles ja distingits. La comunitat viquipèdista també ha creat diverses plantilles per a marcar que hi ha una manca de referències en l’article, com és el cas de la següent plantilla:

Progressivament la viquipèdia avança en direcció a la referenciació de tots els articles sobretot en nous articles. Fins i tot la manca d’elles ha causat l’esborrament de diversos articles sempre que entra en contacte amb altres criteris com pot ser la notabilitat dels articles que estan molt influïts per l’ús de referències. Per això la presència o la manca d’aquestes referències en articles són una marca de qualitat o pobresa de la viquipèdia.

1.5 Projectes Específics per a la millora de la qualitat:

Els Projectes Específics per a la millora de la qualitat és un conjunt de viquiprojectes dedicats a la millora de la qualitat en tot el projecte. Un viquiprojecte és un projecte dut a terme a la viquipèdia, encara que aquests projectes han rebut un grau superior a un viquiprojecte habitual com pot ser el de comarques de Catalunya. Aquests projectes tenen com a objectiu la millora de la qualitat en si dels articles. Aquests projectes han pres més importància a partir de les dures crítiques que va rebre la wikipedia sobre la part negativa que qualsevol persona pugui editar els articles. A partir d’aquella època una part de la comunitat de la comunitat dedica gran parts dels seus esforços en la millora d’articles essencials en una viquipèdia enlloc del creixement abusiu. En la viquipèdia en català hi han diversos projectes bàsicament dedicats a la millora i creació d’articles essencials en una enciclopèdia i en conseqüència a la millora de la qualitat d’una viquipèdia, encara que existeixen d’altre que indirectament milloren la qualitat però estan més relacionats amb altres indicadors:

• El projecte dels 100 fonamentals és un projecte que tant sols podem trobar a la Viquipèdia en català i consisteix com diu el mateix nom van escollir els 100 articles més fonamentals que hauria de tenir la viquipèdia i que haurien de ser articles de referència i útils en la seva cerca. Aquest projecte inclou també un apartat amb els 10 articles del món catalanoparlant més importants que fan al projecte molt útil, ja que el gran nombre de visites al projecte són per articles de l’àmbit del món catalanoparlant. • La llista d’articles que totes les llengües haurien de tenir és clarament el projecte més important d’aquest projectes específics per a la millora de la qualitat ja que és un viquiprojecte global controlat i impulsat per la mateixa Fundació Wikimedia. Té el mateix funcionament del projecte anterior, encara enlloc de ser 100 articles fonamentals aquest n’inclou 1000 o fins i tot més. • Altres projectes com poden ser la traducció de la setmana que consisteix en la traducció d’un article setmanal pel major nombre de viquipèdies possible sempre l’article ha de ser existent en idioma anglés, per possibilitar les traduccions. També existeix la contribució de la Quinzena, on cada quinze dies s’escull un tema en el qual entre tots serà millorat durant aquells dies. Aquests projectes a poc a poc han perdut força enfront als dos primers els quals han augmentat el seu nombre d’adeptes en els últims mesos.

L’existència d’aquests projectes posen les guies per a què la comunitat viquipedista pugui lluitar per a la millora de la qualitat dels articles que faran d’una viquipèdia de qualitat. Així que és important marcar els articles més fonamentals de tots els articles d’una viquipèdia i millorar-les fins a un grau òptim de qualitat i anar ampliant aquesta millora en un nombre major d’articles. I a través d’aquest projectes alguns usuaris menys experimentats o indecisos poden ajudar en els articles més globals i essencials d’una viquipèdia com pot ser l’article Natura ajudant així a arribar a un nivell de qualitat.

1.6 Fiabilitat de la Comunitat:

1.7 Ordre:

1.8 Rellevància dels articles:

La rellevància de temes en els articles és un dels indicadors més claus en la Viquipèdia. La rellevància és una terme abstracte que no té un punt d’inflexió marcat entre el que és un tema rellevant i el que no ho és. Jo considero que un tema és realment rellevant quan aquell article es pot trobar informació en un enciclopèdia ordinària que considero que són aquelles enciclopèdies no utilitzen un sistema wiki, ja siguin enciclopèdies generals com especialitzades.

Una de les grans característiques de la Viquipèdia és que es un projecte que a part d’incloure tots o gran part dels articles inclosos a un enciclopèdia ordinària també inclouen articles enciclopèdics de temes actuals o no, com pel•lícules, grups de música, llibres o personatges de dibuixos animats, entre d’altres, els quals no es troben en un enciclopèdia tradicional. Fins i tot, aquests articles són veritablement extensos i de qualitat els quals poden arribar a convertir-se una bona font de consulta sobre temes no tant rellevants.

Aquests és un dels indicadors de més conscienciació global. Per una part hi ha projectes ens els quals intenten fomentar la creació de nous articles existents en enciclopèdies mítiques com pots ser la Encarta o també la Encyclopedia Britannica anglesa per equiparar-la a la Viquipèdia. Aquests projectes porten un control dels articles que falten i que són existents en la Encarta per dir un exemple i així poder posar-hi remei. D’altra banda en aquests últims temps hi hagut la proliferació de projectes o articles sobre temes no tan rellevants que no es troben en les enciclopèdies ordinàries que per algun dels col•laboradors és el que fa gran la Wikipedia, ja que et permet trobar una gran diversitat de temes que no es troba en les enciclopèdies tradicionals.

Aquest és un dels indicadors que aflora més en el que és el gran avantatge que té una wiki com la wikipedia que és la actualització constant. A vegades al escriure sobre temes tant actuals entra en conflicte en la rellevància del tema ja que amb un tema tant recent com pot ser un grup de música novell o unes declaracions d’un partit entra en controvèrsies si en un futur aquest fet històric o grup podrà arribar al nivell de rellevància per poder tenir-hi cabuda. Per això aquests article han d’estar acompanyats d’unes referències que li donin una certa rellevància de l’article

Però la rellevància també és un punt d’inflexió no fixa’t i habitualment forma part d’una de les raons més habituals de l’esborrat d’articles. Habitualment la dubtosa rellevància i la falta de referències fan que molts d’aquests articles siguin esborrats, això fa que aquest indicador sigui un indicador de neteja de la viquipèdia i manteniment de la qualitat. A més, el nombre d’articles que apareguin en les enciclopèdies tradicionals com també l’existència d’articles que no hi apareguin però amb un mínim de rellevància fan la Viquipèdia com un gran espai de consulta global.

1.9 Ampliació de Coneixements:

Aquest indicador d’ampliació de coneixement engloba bàsicament a tres indicadors específics a la viquipèdia que són els enllaços interns, els enllaços externs i els interwikis.

Primerament, els enllaços lliures o més coneguts com enllaços interns són afegits a través de claudàtors, com per exemple Viquipèdia, en llenguatge wiki. Aquest enllaços interns són un conjunt d’hipervíncles que s’afegeixen en els articles que serveixen de pont per a arribar a altres articles de la mateixa wikipedia i poder ampliar els coneixements dins de la mateixa Wikipedia i en alguns casos, també a altres projectes de la fundació wikimedia.

Després hi ha els enllaços externs que són aquells hipervincles els quals enllacen a pàgines web exteriors al projecte wikipedia les quals proporcionen informació útil i relacionada a l’article indicat. En aquest cas s’utilitzen afegint únicament un claudàtor al principi hi al final [www.gen.cat Pàgina oficial de la Generalitat de Catalunya]. Segons afirmà en la pàgina de la Fundació Wikimedia, els enllaços externs no són un motor de cerca o un magatzem d’enllaços sinó que tant sols s’han de mantenir aquells enllaços on continguin informació útil i no trivial que no sigui present a l’article. Aquella informació que sigui rellevant sobre algun aspecte de l’article no ha de ser afegit com un enllaç extern sinó que la informació a de ser afegida a l’article i ha de ser enllaçat com de referència de la informació per a així possibilitar una possible verificació de la informació.

Per últim hi ha els interwikis entre llengües aquests són un tipus d’enllaços dirigits per interactuar entre les viquipèdies en altres idiomes que continguin un article sobre el mateix tema. Aquest simplement s’afegeixen com els enllaços interns però amb el codi ISO del idioma corresponent, per exemple, que et dirigeix a l’article anglès de la Wikipedia.

En els tres tipus d’enllaços tots són característics de les wikis i en el cas dels enllaços interns també de les enciclopèdies en línia. Aquest és un dels avantatges que ofereix la enciclopèdia lliure Wikipedia enfront a les enciclopèdies de paper ordinàries.

L’objectiu principal d’aquest diferents tipus d’enllaços és la possibilitar la ampliació de coneixements dels lectors, ja siguin ampliant informació sobre el tema o temes relacionats a l’article. També té la utilitzat de possibilitar i facilitar la creació de nous articles.

És clarament una marca de qualitat sobretot els enllaços interns ja que el seu ús obre la porta a la millora de la qualitat d’una viquipèdia. En el cas dels enllaços interns possibiliten o obren les portes a la creació de nous articles en un futur, ja que els enllaços en vermell són articles encara no creats, i animen a la gent a editar els coneixements. Però també hi ha una altre vessant que és la de no existència de enllaços en vermell, i gran afluència de enllaços en blau que significa que aquell terme té una entrada dins de la viquipèdia en aquell idioma i denota una viquipèdia extensa. En el cas dels enllaços interwikis també són importants per a la qualitat ja que permeten anar al mateix article o altres versions de l’article on hi pots trobar informació diferent. A més, permet que un editor pugui accedir a una altre versió de l’article i l’ampliï traduint-ho a partir dels articles d’altres idiomes. I per últim els enllaços externs també són important en la qualitat d’una viquipèdia ja que permet contrastar informacions o ampliar la informacions menys rellevant sobre l’article.

El interès per part de la comunitat viquipedista per a l’ús d’aquests enllaços bé de molt lluny i això ho demostra que existeix des de fa més de tres anys que existeix un apartat on s’intenta fer un manteniment de tot el viquiprojecte però que inclou un apartat per al manteniment d’aquests enllaços. També com d’altres indicadors també tenen una plantilla o diverses plantilles per a expressar la seva manca o el seu nombre excessiu d’aquests enllaços. Un exemple de manteniment de plantilla per a cada tipus d’enllaç és el següent:

Actualment no existeix la plantilla per la manca d’interwikis en els articles, això es degut en part per l’ús dels bots que afegeixen els enllaços interwikis als articles enllaçats que tenen un mínim d’un interwiki, a més gràcies a la conscienciació de la comunitat per afegir els interwikis amb la finalització d’un article. Tanmateix si que existeix un plantilla recentment creada per la manca d’interwikis en les categories.