Usuari:KsaveroEO/Qian Xuantong

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Qian Xuantong (1887—gener 17, 1939) va ser un lingüista xinès, i juntament amb Gu Jiegang, un dels dirigents de la Doubting Antiquity School.

Biografia[modifica]

Nascut a Huzhou, Zhejiang, va estudiar filologia xinesa tradicional. Després de rebre la seva educació universitària al Japó, Qian va ser professor a Xina. Va estudiar amb Zhang Binglin. Com a filòleg, Qian va ser el primer en reconstruir el sistema vocal de Xinès Antic a IPA.

Amic de Lu Xun, Qian va ser una figura clau en el moviment del Quatre de Maig. Va promoure l'abolició de Xinès clàssic, promovent juntament Liu Bannong va promoure el Xinès vernacle, atacant escriptors clàssics com Lin Shu. També va ser un ferm defensor de l'esperanto, que fins i tot va proposar com a substitut del xinès.[1] I és també conegut per la seva feina sobre l'estandardització dels caràcters xinesos simplificats, Mandarin i el disseny del pinyin.

El seu fill Qian Sanqiang va ser un físic nuclear que va contribuir al desenvolupament d'armes nuclears a Xina.

Bibliografia[modifica]

  • Ell Jiuying 何九盈 (1995). Zhongguo xiandai yuyanxue shi (中囯现代语言学史 "Una història de la lingüística xinesa moderna"). Guangzhou: Guangdong jiaoyu chubanshe.
  • Wu Rui 吳銳 (1996). Qian Xuantong pingzhuan (钱玄同评传 "Una Biografia de Qian Xuantong"). Nanchang: Baihuazhou wenyi chubanshe.
  1. DeFrancis, John (1950), "chapter 4: One State, One People, One Language", Nationalism and Language Reform in China, Princeton University Press, <http://www.pinyin.info/readings/texts/DeFr1950.html>