Usuari:Loquetudigas/Centauropèdia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La centauropèdia és un projecte en Development Hell que vaig iniciar fa temps (Loquetudigas). Originalment, es basa en el programari TiddlyWiki.

Descripció[modifica]

És una idea sorgida arran de les moltes converses que es tenen, compartint visions sobre temes diversos. Consisteix en un compendi d'opinió personal, basat i recolzat per l'argumentació mútua dels seus articles. La seva intenció és múltiple. Per una banda, deixar constància escrita de les pròpies idees i la seva evolució al llarg del temps. En segon lloc, facilitar la localització de llacunes en l'argumentació de l'opinió. També serveix per localitzar quins són pels propis dogmes. En el fons, però, no deixa de ser un entreteniment que potencia l'activitat mental.

Etimologia[modifica]

El nom és triat a partir de la reinterpretació lliure i no fundada de l'etimologia de la paraula enciclopèdia: ἐγκύκλιos παιδεία (cercle d'instrucció) és reinterpretat aproximadament per Κύκλωφ παιδεία (instrucció per cíclops), i aprofitant la connotació de la tasca de cíclops com a tasca complicada es compara l'enciclopèdia amb la nova paraula, Κένταυρος παιδεία, simbolitzant "l'instrucció per centaures" com a tasca menor. Val a dir que l'únic motiu que fonamenta aquesta elecció és l'avorriment.

Evolució del projecte[modifica]

Després de diverses versions 0.X infructuoses en paper, el juny de 2007 es crea la Centauropedia 1.0, en programari TiddlyWiki. La seva informació és poc modificada, i queda abandonada totalment durant mesos degut a problemes amb el maquinari de suport, un Pentium IV amb Windows XP i problemes seriosos d'estabilitat. L'any 2008, el programari és recuperat, ampliat, i novament abandonat. S'espera la creació de Centauropedia 2.0 basat en el programari Mediawiki en els propers mesos. Tampoc es descarta la creació de subprojectes Centauropedia 2.0 oberts a la xarxa, creant petites comunitats d'opinions diverses.

Comparació amb Wikipedia[modifica]

En essència, hi ha tan sols dues diferències entre Centauropedia i Wikipedia. Per un costat, la restricció del projecte, que actualment és individual, i que degut a les seves bases teòriques no podria ser universal. Per l'altre, la verificabilitat, ja que Wikipedia intenta basar-se en fonts autoritzades, mentre que Centauropèdia intenta basar-se en una reducció dogmàtica.