Usuari:Mangelsvazquez/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

ELS DISPÒSITS ELECTRÒNICS COOPERATIUS[modifica]

Els repositoris[1]  o dipòsits electrònics són arxius on s’emmagatzemen recursos digitals de manera que siguin accessibles a través d’internet.

Tipus[modifica]

  • Repositoris institucionals: Creats per les pròpies institucions per dipositar, usar i preservar la producció científica i acadèmica que generen. Són d’accés obert OA per considerar-ne que el coneixement generat per la institució és un bé que ha d’estar disponible per a tota la societat.
  • Repositoris temàtics: Creats per un grup d’investigadors, estan integrats per documents relacionats amb una àrea del coneixement
  • Repositoris de dades: Emmagatzemen, conserven i comparteixen dades d’investigacions

Hi ha dos elements que estan modificant la configuració de la informació que produeixen les institucions. Per una banda, Internet i els nous canals de comunicació estan  potenciant un canvi en  els sistemes d’investigació i aprenentatge alhora que estan transformant els sistemes de comunicació científica emprats i per l’altra, les institucions, els organismes i les biblioteques acadèmiques estan potenciant  la creació, la gestió i la publicació digital a text complert i d’accés obert a internet

Antecedents dels repositoris cooperatius[modifica]

Entre 1998i 1999 es va crear la BIblioteca Digital de Catalunya (BDC)[2] que es defineix com el conjunt d'informació electrònica contractada pel Consorci de Biblioteques Universitàries Catalanes[3] (CBUC)

  1. «Definición y tipos» (en castellano). [Consulta: 29 març 2015].
  2. «BDC-CBUC» (en català). [Consulta: 15 març 2029].
  3. «Què és el CBUC». [Consulta: 15 març 2029].