Usuari:MariaMiquel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Desert Eagle és una pistola semiautomàtica de gruixut calibre accionada pels gasos del tret, dissenyada als Estats Units per Magnum Research i fabricada principalment a Israel per IMI (Indústries Militars d'Israel), ara Israel Weapons Industry. La producció va ser transferida a Saco Defense a Maine entre 1996 i 2000, d'allí la denominació XIX, però va tornar a Israel quan Saco va ser comprada per General Dynamics.[1]

A causa de la seva silueta fàcilment recognoscible i als seus cartutxos de gruixut calibre, la Desert Eagle s'ha convertit en un arma gairebé arquetípica en la cultura popular.

Magnum Research ha publicitado diverses versions de la pistola accionada per reculada curta Jericho 941 sota el nom de Baby Eagle. Aquestes no tenen cap relació amb la Desert Eagle, amb la qual solament comparteixen una moderada semblança en el que a formes respecta.[2][3]

Disseny[modifica]

La Desert Eagle va ser dissenyada originalment per Bernard C. White de la Magnum Research, que va patentar un mecanisme per a una pistola accionada pels gasos del tret al gener de 1983. Això va establir la forma bàsica de la Desert Eagle. La Desert Eagle va ser originalment dissenyada com un revòlver, però més tard va ser redissenyada com a pistola semiautomàtica. Una segona patent va ser registrada al desembre de 1985, després que el disseny bàsic va ser refinat per la IMI per a producció, sent aquesta la forma que va entrar per a la producció massiva.

La Desert Eagle empra un mecanisme accionat per gas que normalment es troba en fusells, al contrari dels mecanismes de reculada curta o inèrcia de masses que són comunament emprats en pistoles semiautomàtiques. Al contrari de la majoria de pistoles, el canó no es mou durant el tret. Quan un cartutx és disparat, els gasos són conduïts a través d'un petit forat del canó situat prop de la recambra d'est. Els gasos viatgen cap a endavant a través d'un petit tub sota el canó, fins a un cilindre proper a la boca del canó. La corredissa/porta-forrellat té un petit pistó davant que encaixa en el cilindre; quan els gasos arriben al cilindre, aquests empenyen el pistó cap a enrere. El porta-forrellat es desplaça cap a enrere sobre dos rieles situats a banda i banda del canó, operant el mecanisme. El seu forrellat rotatiu és molt semblat al dels fusells M16, mentre que el cilindre de gasos fix/pistó s'assembla al de la carabina Ruger Mini-14 (la patent original emprava un pistó captiu similar al del M14).

L'avantatge de l'acció per gas és que permet l'ocupació de cartutxos més potents que els empleats per les pistoles semiautomàtiques de disseny tradicional, al mateix temps que li permet competir a la Desert Eagle en un àrea que prèviament havia estat dominada pels revòlvers Magnum. Els desavantatges d'aquest mecanisme és que desaconsella l'ocupació de bales sense camisa, ja que les partícules de plom que es desprenen durant el tret poden bloquejar la presa de gasos.[4]

Una de les primeres pistoles Desert Eagle calibre .357 Magnum al costat d'un CD, per comparar grandàries.

Per canviar el calibre d'una Desert Eagle, tan solament fan falta instal·lar el canó adequat, el forrellat i el carregador. D'aquesta forma, es pot canviar ràpidament la munició utilitzada per l'arma. La longitud més popular per a canons és de 152 mm (6 polzades), encara que estan disponibles canons de 202, 254 i 356 mm (8, 10 i 14 polzades). Els canons Mark XIX tenen rieles integrals mecanitzats per instal·lar suports de mira telescòpica, facilitant així aquesta operació. El diàmetre de la pestanya del cartutx .50 AE és el mateix que la del cartutx .44 Magnum, d'aquesta manera solament es necessita canviar el canó i el carregador per recamarar una Desert Eagle .44 al més gran i potent .50 AE.

La Desert Eagle es alimentada mediante un cargador extraíble. La capacidad de este es de 9 cartuchos .357 Magnum, 8 cartuchos .44 Magnum y 7 cartuchos .50 AE. El estriado del cañón de la Desert Eagle es poligonal. La pistola es empleada principalmente para tiro al blanco y cacería.

Pels seus mateixos calibres grans, és un arma pesada i posseeix pocs projectils en el carregador. No té funció policial o de forces especials.

Referències[modifica]

  1. «Modern Firearms - IMI / Magnum Research Desert Eagle pistol».
  2. «IMI / IMI Jericho 941 / Baby Desert Eagle pistol». [Consulta: 30 novembre 2007].
  3. «IMI / Magnum Research Desert Eagle pistol». [Consulta: 30 novembre 2007].
  4. The Completi Encyclopedia of Pistols and Revolvers.

Enllaços externs[modifica]

[[Categoria:Pistoles]]