Usuari:Mcapdevila/Autogas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un Shell estació de servei Autogas

Autogas és el nom comercial de gas liquat de petroli (GLP) quan s'utilitza com combustible en un motor de combustió interna d'un vehicle, tant en aplicacions estacionàries com en generadors elèctrics. És una barreja ponderada de propà i butà.

L'Autogas s'utilitza àmpliament com un combustible "verd", ja que disminueix les emissions de gasos d'escapament. En particular, redueix les emissions de CO2 al voltant d'un 35% en comparació amb gasolina. Un litre de gasolina produeix 2,3 kg de CO2 quan es crema, mentre que la quantitat equivalent d'Autogas produeix només 1,5 kg de CO2 al cremar [1] Té un octanatge (MON/RON) que està entre 90 i 110 i un contingut d'energia (Poder calorífic-HHV) que es troba entre 25,5 megajoules per litre (per al propà pur) i 28,7 megajoules per litre (per al butà pur) depenent està clar del percentatge de la composició real del combustible.

L'Autogas és el tercer combustible d'automoció més popular del món, amb aproximadament 16 milions de 600 milions de turismes alimentats amb aquest combustible, el que representa menys del 3% de la quota de mercat total. Aproximadament la meitat de tots els vehicles de passatgers amb motors de gas es troben en els cinc mercats més grans (en ordre ascendent): Turquia, Corea del Sud, Polònia, Itàlia i Austràlia [2]

Descripció[modifica]

Connector per a carregar l'GLP a un cotxe

El autogas (GLP) és un compost de butà (C 4 H 10 ) i propà (C 3 H 8 ). El seu ús com a carburant està definit a nivell europeu per la Norma UNE EN 589. A Espanya, el Reial decret de 1700/2003 de 15 de desembre, pel qual es fixen les especificacions del autogas, estableix que el contingut mínim de propà ha de ser un 20% i el contingut màxim de butà d'un 80%. [3]

En aquests moments la tecnologia Autogas per automoció van per la 5 ª generació, demostrant una àmplia experiència en l'ús d'aquest combustible per a vehicles en més de 30 anys. La tecnologia més utilitzada per adaptar els cotxes a GLP consisteix a injectar el GLP en estat gasós al motor a través del col·lector d'admissió. A Europa es comercialitzen components i kits complets per a l'adaptació a bifuel (no s'anul·la el funcionament original del cotxe en mode gasolina) amb la norma R115. A Espanya s'ha aprovat una llei recent per la qual és possible homologar tots els cotxes que siguin Euro3 (tots els matriculats a partir del 2001 ho compleixen) sempre que els components instal·lats compleixin la norma europea R115.

Avantatges i inconvenients[modifica]

Beneficis d'utilitzar GLP Autogas en cotxes:

  • El primer és l'ecològic ja que els vehicles que funcionen amb autogas o amb gasolina, generen un 68% menys de òxids de nitrogen i un 99% menys de partícula s
  • En la combustió estequiomètrica d'1 kg de gasolina, es consumeixen 3,5 kg d'oxigen contingut en 12 m 3 de l'aire que respirem.
  • Aquesta combustió dóna com a producte: 3,09 kg de CO 2 i 1,4 L d'aigua en forma de vapor.

Per al cas del dièsel, les emissions de CO 2 serien un 5% superiors, i en el autogas un 3% inferiors. Aplicant aquestes xifres en un mateix vehicle, amb motoritzacions equivalents en dièsel i gasolina, amb consums de 6 L/100 km i 7,5 L/100 km respectivament, i 8,5 L/100 km a autogas, les emissions de CO 2 en g/km, serien en aquest ordre: 174, 155 i 134.

El funcionament amb autogas, emet a l'atmosfera un 23% menys que amb gasolina, i un 13% menys que amb dièsel. Aquesta diferència de 40 g/km de CO 2 entre el autogas i la gasolina, en la vida útil del vehicle de 250.000 km, suposa deixar d'emetre a l'atmosfera més de 10 tones de CO, la mateixa quantitat que contindrien 10 arbres adults.

El segon benefici és l'econòmic ja que el preu del GLP ve a ser gairebé la meitat del preu de gasolina i el consum en mode GLP ve a ser actualment un 10% a 20% més que en gasolina amb una pèrdua de potència estimada entre el 5% i el 20% (en sistemes de primera generació). Suposem un cotxe que gasti 10 litres als 100 km en mode gasolina, si passés a funcionar en GLP gastaria 12 litres cada 100 km ia un cost de 0,70 contra 1,36 el litre de gasolina, a cada 100 km el estalvi és de 5,2 i en 500.000 km l'estalvi seria de 26.049 .

El tercer benefici ve de la mà del propi combustible ja que ofereix una combustió més eficient i sense partícules el que permet ampliar els temps de canvi d'oli i el motor pateix menys.

Injecció de propà líquid[modifica]

Respecte al futur tecnològic del GLP en automoció, tot apunta que el futur vindrà de la mà del Liquid Propane Injection (LPI) [4] ja que ofereix nombrosos avantatges i cap dels inconvenients d'usar el GLP injectat en gas.

  1. El poder de LPI mostra un augment, en general d'un 10% de potència superior que la que s'obté des del mateix motor que usen gasolina com a combustible. La balança a favor de GLP es pot augmentar mitjançant l'augment de la relació de compressió (per exemple 13:01 com a màxim), o l'addició de la pressió de sobrealimentació (turbo/compressor) per optimitzar l'índex d'octà de 108-110 del GLP. Els sistemes actuals de vaporitzador són normalment 15% menys potents que la mateixa gasolina i un 25% menys que de cap manera LPI.
  2. Torque, les xifres són un 10% per sobre que en mode gasolina, utilitzant sobretot en baixes revolucions, en gran part és degut a l'efecte volumètric dels canvis de fase de líquid a gasós (proporció de 1:243) de GLP ja que el líquid es va ruixar a l'entrada de la vàlvula. Aquest principi físic molt important no ho aconsegueixen els sistemes de GLP injectats en gas. Actua com un intercanviador per als sistemes turbo, ara cada vegada més comú, o compressors. La injecció del GLP per gas desplacen un gran volum d'aire que entra i rares vegades es barregen bé.
  3. L'economia de combustible per injecció líquida és molt superior al vaporitzador o sistemes d'injecció a gas. El kit d'injecció de líquid aconsegueix millores des d'un 5% a més del 20%. La distància recorreguda en GLP per litre de combustible, pot ser igual als sistemes de gasolina. S'ha aconseguit una eficiència tèrmica del 40,23% el que equival a gasolina. El sistema d'injecció multipunt, la injecció de líquid LPG ofereix una distribució de combustible excel·lent. Un cop més, l'efecte volumètric ajuda. El problema de moure la massa de vapor és eliminat gairebé del tot per injecció de líquid, com en el de benzina d'injecció multipunt.
  4. Les variacions en la composició de GLP qu es realitzen per ajustar la temperatura es llegeix per determinar la composició del combustible. El pols de l'injector s'altera en cada cas per donar l'entrada d'energia requerida. Amb sistemes de gas no es pot fer això i pateixen les conseqüències de la variació.
  5. Facilitat de conducció amb un sistema d'injecció de líquid GLP és una excel·lent experiència que supera la manera gas. El petit risc de danys en el motor causades per l'explosió prematura, com és la voladura de la caixa admissió del motor desapareix. La injecció Multi-punt GLP redueix dràsticament retard de l'accelerador i la sincronització de l'espurna pot ser ajustat per donar un rendiment òptim amb injecció de GLP.
  6. Tampoc es necessita gasolina per a arrencar en fred, ja que la injecció líquida de l'GLP Autogas és gairebé l'únic sistema de combustible GLP que pot funcionar de forma permanent com un sistema mono GLP. No cal per iniciar o aturar la gasolina, o la necessitat de gasolina per compensar l'augment de les temperatures de combustió. El dipòsit de gasolina es poden treure i utilitzar l'espai lliure.
  7. En el futur serà possible establir un estàndard a tot el món, en què els conductors pot tenir confiança.
  8. Els preus seran cada vegada més competitius en els kits d'injecció líquida ja que són capaços de ser produïts en els mateixos nivells de cost amb el millor dels sistemes de vaporitzador, o sistemes d'injecció de gas a GLP.
  9. El subministrament abundant del GLP és relativament barat. El consum mundial està creixent ràpidament, així com els beneficis ambientals que s'obtenen amb els sistemes de GLP. La injecció de líquid, desbancarán la tècnica de injectar al gas, de la mateixa manera que es van allunyar els dies d'usar carburador en detriment de la injecció multipunt.
  10. És rendible la infraestructura-al detall de GLP és més barat i fàcil d'instal·lar que, per exemple, gas natural comprimit (GNC). Els tancs són més lleugers i menys voluminós de la mateixa gamma. El cost de compressió de gas natural és alta. Les impureses que sovint són presents en el gas natural, són difícils de contrarestar. El GLP és el combustible més convenient, econòmic i net (amb menys emissions).
  11. No hi ha congelació, és fàcil, net de partida-el GLP es manté en estat líquid i s'injecta en el motor com en gasolina multi-punt, per tant, l'arrencada del motor pot ser directe en GLP a baixes temperatures sense ajuda (al voltant de 40 graus sota zero). Els beneficis de l'efecte de congelació en el canvi de fase líquid a gasós dins del cilindre s'utilitzen per aconseguir una càrrega d'aire més dens i per tant, una major eficiència per sobre de 2. Parell.
  12. Injectors engarrotats-com passa en el cas dels injectors de gasolina que estan inactius durant la major part del temps quan el gas s'està utilitzant en vaporitzador o sistemes d'injecció de gas, no són un problema amb la injecció de líquid. Els injectors que s'utilitzen per injectar en líquid el GLP són els mateixos per injectar benzina o GLP líquid, el pols de l'injector es pot variar per donar la densitat de l'energia correcta amb el combustible utilitzat. Ja que els brocs estan sempre ocupats no tenen una tendència a embussar. S'han reportat que diversos vehicles han cobert més de 150.000 km i dos més de 200.000 sense cap tipus d'incidència coneguda d'aquest problema, o qualsevol altre gran problema.
  13. Durabilitat en els injectors-s'informa que en els programes de prova, en més de 30 vehicles que han estat convertits a la injecció líquida del GLP en més de sis anys, amb uns 3.000.000 km recorreguts no han reportat errors en els injectors . Els resultats han estat excel·lents, amb res més que d'esperar algun problema d'integració electrònica. Com l'anterior, 200.000 km en dos vehicles. Sistemes de gas tendeixen a embussar el vaporitzador dels elements més pesats. Reemplaçament del vaporitzador és el resultat habitual i és car. Injecció de líquid no permet això, ja que el líquid es va ruixar a través dels injectors i es mantenen nets.
  14. Compatibilitat-els catalitzadors i el sistema d'injecció líquida són compatibles, com en gasolina d'injecció multipunt, el nivell de control és el mateix. Només el combustible injectat es canvia. Per tant, no hi ha més variació en la barreja de combustible que amb els sistemes moderns de gasolina i la vida del catalitzador no està amenaçada.
  15. Compatibilitat amb versions anteriors-El canvi de gasolina que en el punt 6, d'injecció de líquid és el millor mico sistema de GLP. Pot ser, simple i barata, i converteixen de nou a la gasolina per un mecànic qualificat en reemplaçar el tub d'ompliment de GLP amb un tub d'ompliment de benzina, llavors pot tenir un sistema de circuit tancat de gasolina.

Hi ha possibilitat d'homologar instal·lacions amb tecnologia holandesa de Vialle a Espanya tant en LPI [5] com LPdi.[6]

Aposta de l'estat en el desenvolupament del Autogas[modifica]

A Espanya tothom sap que la implantació del GLP és testimonial, sobretot si el comparem amb altres països com Turquia, Polònia o Itàlia amb més de 8000 sortidors públics, [2] davant unes poques desenes a Espanya. No obstant això els protocols anti contaminació estan obligant al govern espanyol adoptar mesures anti pol·lució que per lògica passaran pel suport als combustibles alternatius en ciutats com Madrid:

L'informe, encarregat a l'empresa Anàlisi Estadística de Dades (AED), destaca la importància de prendre mesures contra la contaminació atmosfèrica, i és que en 17 de les 22 estacions de mesurament presents a Madrid, la mitjana anual ha superat el límit establert de 40 micrograms per metre cúbic.

El document destaca l '"esforç de l'Ajuntament per la incorporació de vehicles menys contaminants", i es planteja la possibilitat de substituir els taxis actuals per vehicles que consumeixin GLP (gas liquat del petroli) o siguin híbrids. També proposa la substitució de turismes per motos, així com restringir la circulació de la M-30 als vehicles-tant de gasoil com de gasolina-de més de vuit anys d'antiguitat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. NRMA. LPG vs Gasolina. NRMA Bloc de Motor [Consulta: 2011 -01-22]. 
  2. 2,0 2,1 Kakar, Sunil. de manera global cap endavant: Creació d'un creixement sostenible Autogas LP Gas Association [Consulta: 27 setembre 2011].  Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; el nom «Autogas Market» està definit diverses vegades amb contingut diferent.
  3. 20transformacion% 20motorgas.pdf motorgas.es
  4. injeccio-liquida GLP Burgos
  5. Tecnologia LPI
  6. Tecnologia LPdi

Enllaços externs[modifica]