Usuari:Mcapdevila/CW

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La CW (de l'anglès: continuous wave ) és la telegrafia amb designació A1A, és a dir, telegrafia en recepció auditiva, mitjançant la interrupció d'una ona electromagnètica contínua.

Generador de codi Morse

La CW es caracteritza per ocupar poc amplada de banda i per tenir una relació senyal/soroll molt alta, tot això permet la comunicació a llarga distància i tot en condicions desfavorables de la propagació.

El terme és utilitzat també en física de làsers per descriure una emissió continuada, davant l'emissió per impulsos.

Característiques de la CW[modifica]

La radiotelegrafia, coneguda també entre els afeccionats com CW o ona contínua (de l'Anglès "Continuous Wave"), i designació A1A segons els reglaments de la UIT, és un sistema binari que consisteix a emetre i interrompre el senyal portadora de acord al Codi Morse, conformat per elements de temps denominats punts i ratlles, la durada així com la dels espais entre ells, han de mantenir una relació constant. El tall i la restitució de la transmissió s'efectuen mitjançant un interruptor operat a mà o electrònicament, conegut amb el nom de manipulador, picapiñones o clau (key), quan s'opera electrònicament també se l'anomena "maniplex", en usar un codi internacional, pràcticament no existeix el problema de l'idioma ni de la pronunciació fonètica.

La unitat base de temps del Codi Morse és sempre la durada d'un punt. L'espai entre dos o més elements que formen una lletra, nombre o signe de puntuació, és sempre un punt. L'espai entre lletres és de tres punts i l'espai entre paraules és de set punts.


La popularitat del CW entre els radioaficionats es deu principalment al reduït amplada de banda (com màxim en bandes de HF es permeten 200 Hz) que es necessita per establir comunicació. La reducció de l'amplada de banda implica un major rendiment de la potència radiada, en concentrar aquesta en el senyal portadora, ajudant a establir amb més facilitat contactes a llarga distància.

Abreviatures en CW[modifica]

Abreviatura Significat
73 salutacions
88 petons
ABZO abraçada
ADR direcció
ANT antena
GM bon dia
GN bona nit
BNA, BNO bona, bé
GE bona tarda
CNDX condicions
DX distància
ELE element/s
FTE forta
TKS gràcies
INFO informació
JA onomatopeia del riure
OM Vell amic
R rebut
RPTR reportatge
RLT repetir
TEMP temperatura

Cal distingir entre les abreviatures i senyals diversos establertes pel Reglament de Radiocomunicacions i les abreviatures desenvolupades i usades per radioaficionats, ja que presenten certes variacions que de vegades tendeixen a confusió. Les abreviatures més utilitzades establertes pel RR són:


Abreviatures Significat
ADS Address (Adreça postal)
BK Utilitzada per interrompre una emissió en marxa
CFM Confirmi o confirmo
CQ Trucada general a totes les estacions
CP Crida a dues o més estacions especificades
CS Call sign - Senyal distintiu d'una estació
ER Here - Aquí
ETA Estimated Time of Arrival - Data/hora aproximada d'arribada
K Invitació a transmetre (Canvi)
NIL No tinc res per transmetre
OK Estem d'acord
REF Referent a ...
SIG Signature. Signatura
SOS Senyal de Socors
SS Ship station. Prefix que antecedeix al nom d'un vaixell
TFC Trànsit
La teva Gràcies
TXT Text
VA Text de cel

Física làser[modifica]

En física de làser el terme d'enginyeria «ona contínua» o «CW» es refereix a un làser que produeix un feix de llum de sortida contínua, de vegades s'anomena 'execució lliure'. Això és en contraposició a un làser q-switched, commutació de guany o modelocked, que produeixen impulsos de llum.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]