Usuari:Mcapdevila/Convertidor estàtic de potència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un convertidor estàtic de potència o convertidor estàtic és un element que, a diferència d'altres tipus de transformadors de potència elèctrica compostos per màquines elèctriques com grups motor-generador i altres combinacions, efectua aquesta conversió de potència sense emprar elements mòbils com els anteriorment descrits. En aquest cas, s'utilitzen elements d'electrònica de potència, pel que el seu desenvolupament està íntimament lligat a l'evolució dels dispositius semiconductors.

Per exemple, per obtenir corrent continu a partir d'una font de corrent altern, se solia acoblar un motor de corrent altern a un generador de corrent continu. L'equivalent estàtic d'aquest conjunt motor-generador és el rectificador de potència. De la mateixa manera, i per obtenir corrent altern a partir d'una font de corrent continu, se solia acoblar un motor de corrent continu a un generador de corrent altern. L'equivalent estàtic d'aquest conjunt motor-generador és l'inversor de potència.

Els primers elements semiconductors de potència emprats en forma industrial i per tracció elèctrica van ser els rectificadors de vapor de mercuri, que permetien convertir corrents alterns a corrent continu. Aquests elements han quedat finalment en desús en desenvolupar dispositius semiconductors de tipus sòlid basats en l'ús de materials semiconductors com ara el germani i el silici. En evolucionar aquests, i en anar augmentant les tensions i corrents que són capaços de suportar, així com també evolucionant i perfeccionant el control sobre la seva conducció de corrents, el seu ús s'ha anat massificant, permetent el disseny de diferents equips d'electrònica cada vegada de major potència, complexitat i fiabilitat.