Usuari:Mcapdevila/Disseny interior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Disseny interior d'una habitació d'estil barroc per a la venda de mobiliari

El disseny interior o interiorisme és una activitat professional de disseny orientada a procurar, com a servei a la societat, la més idònia resolució de l'entorn habitable de l'home, mitjançant l'aplicació de determinats elements i normes bàsiques de disseny, tècniques, funcionals, estètiques, ambientals, psicosocials, econòmiques i legals, a fi de millorar la qualitat de vida dels usuaris. És el procés de donar forma a l'experiència de l'espai interior, a través de la manipulació del volum espacial així com de tractar la superfície. No s'ha de confondre amb la decoració interior, el disseny interior indaga en aspectes de la psicologia ambiental, l'arquitectura, i del disseny de producte, a més de la decoració tradicional. Un dissenyador d'interior o d'interiors, és un professional qualificat dins del camp del disseny interior o qui dissenya interiors d'ofici com a part del seu treball. El disseny interior és una pràctica creativa que analitza la informació programàtica, estableix una adreça conceptual, refina l'adreça del disseny, i elabora documents gràfics de comunicació i de construcció.[1]

Camp d'acció de la professió[modifica]

Un rodet de cable elèctric reutilitzat com a taula de centre, a Rio de Janeiro.

Els dissenyadors d'interiors poden realitzar alguna o totes les activitats següents, entre altres deures i responsabilitats:

  • Investigar i analitzar la disposició i descripció detallada del producte.
  • Desenvolupar la documentació del contracte per facilitar la taxació, consecució i instal·lació dels mobles.
  • Proporcionar els serveis de gerència de projecte, incloent-hi la preparació dels pressupostos i dels horaris de projecte.
  • Elaborar els documents de construcció que consisteixen en els plànols, elevacions, detalls i les especificacions per il·lustrar els diversos elements del concepte de disseny, incloent-hi les disposicions i localitzacions de l'estesa d'energia i comunicacions i les localitzacions no-estructurals o no-sísmiques, del sostre, disseny d'il·luminació, la disposicions dels mobles i els materials.
  • Elaborar els documents de construcció que s'adhereixen als codis regionals sobre materials ignífugs, els codis municipals i qualssevol altres estatuts, regulacions i pautes jurisdiccionals que s'apliquin a l'espai interior.
  • Coordinar i col·laborar amb els professionals aliats al disseny incloent qui proporcionen els serveis addicionals per al projecte de disseny, però no limitat als arquitectes, els enginyers estructurals, els enginyers industrials i els enginyers elèctrics, a més de diversos consultors especialitzats involucrats en el projecte de disseny.
  • Confirmar que els documents de construcció per a la construcció no-estructural o no-sísmica són signats i segellats pel dissenyador interior responsable, com aplicable per satisfer els requisits jurisdiccionals i codis oficials.
  • Administrar com agent els documents, les ofertes i les negociacions del contracte amb el client.
  • Observar i divulgar la informació sobre el progrés i la terminació del projecte del disseny i que arriba l'avaluació de la post-ocupació i de preparar informes de la post-ocupació a nom del client.

Especialitzacions[modifica]

Museu "Red dot design"

Els dissenyadors d'interiors es poden especialitzar en una determinada disciplina de disseny interior, com el disseny residencial i comercial, desenvolupant així diverses habilitats àrees especialitzades de disseny com l'hospitalització, la cura de la salut i el disseny institucional. En jurisdiccions on la professió està regulada pel govern, els dissenyadors han de tenir extenses qualificacions i demostrar la seva competència en tots els àmbits de la professió, i no només en una especialitat. És preferible que els dissenyadors obtinguin els certificats d'especialitat d'organitzacions privades. Els dissenyadors d'interiors que també tinguin una especialitat mediambiental en el disseny de solucions per a construccions sostenibles podran obtenir una acreditació per a aquest àmbit presentant-se a l'examen del Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).

L'únic límit de les àrees d'especialitat que engloben als dissenyadors d'interiors és la imaginació i contínuament estan creixent i evolucionant. Amb l'augment del creixement de la població, un objectiu en alci es troba en el desenvolupament de solucions per millorar l'entorn domèstic de la població anciana, tenint en compte els problemes de salut i d'accessibilitat que poden afectar el disseny. S'està prenent cada vegada més consciència de l'habilitat dels espais interiors per crear canvis positius en la vida de les persones, de manera que el disseny interior s'ha convertit també en rellevant per a aquest tipus de suport.

Disciplines[modifica]

Existeix una àmplia gamma de disciplines dins de la carrera de disseny d'interiors. Algunes de les disciplines són: estructura, funció, rendiment, necessitats especials de grup, disciplina necessària per a empreses, tecnologia, informàtica, tècniques de representació, habilitats artesanals, disciplines socials, disciplines de promoció, disciplines professionals, disciplines estètiques i del llenguatge i disciplines culturals. Això és una prova que el disseny interior abasta gran quantitat de disciplines diferents i que requereix tant la formació en ciència i tecnologia, com el ser creatiu i imaginatiu.

Procés de disseny[modifica]

Independentment del tipus de construcció el procés de disseny és el mateix. El primer pas és determinar els objectius del client, terminis i pressupost. L'objectiu final és gairebé sempre millorar els ingressos del client - fins i tot en les llars es tindrà en compte el valor de revenda de la casa. El dissenyador presenta després una proposta que esbossa el concepte de disseny i el cost per realitzar-lo. S'especifica si a més del disseny es procuraran amoblamientos, béns o la direcció i gestió d'obra i es diferencien els costos o marges d'aquests serveis. Esbossos i dibuixos del disseny són necessaris abans de procedir a realitzar qualsevol treball, aquests són estudis detallats de l'espai existent. El primer pas quan encarregat el projecte serà la creació d'aquests dibuixos si és que no existeixen.

Avui dia, els dissenyadors utilitzen el disseny assistit per ordinador (planimetria CAD), tot i que els esbossos fets a mà són encara valorats per la seva "personalitat". CAD és un programa usat per comunicar solucions de disseny realista en vistes a diversos angles. Aquest programa optimitza el treball i elimina moltes hores de dibuix a mà.

Després de l'estudi i treball de dibuix, els conceptes inicials són presentats al client perquè l'aprovi. Si s'aprova es realitzen els plànols de planta i, a continuació, les especificacions detallades de totes les modificacions, acabats i mobiliari. És probable que les portes, finestres i parets siguin reposicionats. D'altra banda, és de gran importància l'enfocament a la construcció - pel que l'exterior es considera sempre juntament amb el disseny d'interiors.

Naturalment, només si el dissenyador s'encarrega de l'adquisició de mobiliari o gestió i direcció d'obra és que assumirà aquestes funcions. Moltes especificacions de disseny s'inclouran en un paquet d'oferta que en última instància, seran utilitzats per una constructora, per realitzar el disseny del client. L'etapa de disseny en lloc pot prolongar diversos mesos o fins i tot anys després de completada l'especificació del disseny.

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.159. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 28 novembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Disseny interior