Usuari:Mcapdevila/Enllaç simbòlic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En informàtica, un enllaç simbòlic , en sistemes unix o linux, indica un accés a un directori o fitxer que es troba en un lloc diferent dins de l'estructura de directori s. Una modificació realitzada utilitzant aquest enllaç es reflectirà en l'original, però, per contra, si s'elimina l'enllaç, no s'eliminarà l'autèntic.

Una altra opció menys usual és utilitzar un enllaç dur (hard link), en què l'accés és indistingible del real, i l'esborrat de l'enllaç provoca l'esborrat del fitxer o directori si era l'últim enllaç dur al fitxer.

Un avantatge de l'enllaç simbòlic enfront dels enllaços durs és que es poden fer enllaços simbòlics que apuntin a objectes en sistemes de fitxers que es troben en altres dispositius o particions dins el mateix dispositiu. A més, qualsevol usuari pot crear un enllaç simbòlic a un directori, acció que està restringida al superusuari en sistemes UNIX, encara que en els sistemes moderns aquesta possibilitat no existeix.

El comandament utilitzat normalment per gestionar els enllaços (tant durs com simbòlics) és ln.

Els permisos del sistema de fitxer sobre l'enllaç simbòlic no té cap rellevància: els permisos en l'objecte al qual referència l'enllaç simbòlic són els que determinen els permisos d'accés.

És interessant observar que la grandària d'un enllaç simbòlic és igual al nombre de caràcters en el camí per tal que l'apunta.

Nota[modifica]