Usuari:Mcapdevila/Finca registral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La finca registral és un objecte del dret. A Espanya és una categoria especial que poden arribar als predis, parcel·les, finques superficials, edificis, fonts, i altres béns immobles, quan s'inscriuen en el Registre de la propietat causant l'obertura d'un foli real propi, diferent i diferenciat.

Concepte de finca registral[modifica]

La Llei Hipotecària no ofereix un concepte legal de finca. En canvi sí que ho fa la Llei del Sòl de 2008 ( TRLS-2008 ) en el seu art. 17.1.a, on diu que constitueix Finca: «la unitat de sòl o d'edificació atribuïda exclusivament i excloentment a un propietari o diversos en proindivís, que pot situar-se en la rasant, en el vol o al subsòl. Quan, d'acord amb la legislació hipotecària, pugui obrir foli en el Registre de la Propietat, té la consideració de finca registral», seguint les petjades de l'art. 17.1.a) de la Llei de Sòl de 2007 (Llei 6/2007, de 28 de maig) que va definir per primera vegada, legalment, la finca, ordinària i registral, en dret espanyol.

Finca registral i finca material[modifica]

Es concep la finca en el seu sentit material, des de la perspectiva del dret civil, és a dir, com predi o parcel·la amb cos, com tros de terreny, edificat o no, tancat per una línia poligonal (espai delimitat), pertanyent a un sol propietari oa diversos proindivís. El Text Refós de la Llei del Sòl de 2008, en el seu art. 17.1.b, defineix la finca material com parcel, que segons aquest precepte és «unitat de sòl, tant en rasant com al vol o el subsòl, que tingui atribuïda edificabilitat i ús, o només ús urbanístic independent».

No obstant això la finca registral no exigeix ​​unes característiques físiques determinades perquè adquireix la seva condició únicament pel seu accés al registre. És, en definitiva, tota aquella entitat que ocasiona l'obertura d'un foli real propi i independent al Registre de la propietat, tingui cos o no el tingui, ja accedeixen al registre també bé les trucades finques especials i les finques funcionals .

Es troben en aquestes últimes classes, no corporals stricto sensu, per exemple, les finques discontínues que es formen amb diferents parcel·les no confrontants a les quals els uneix només la unitat d'explotació, o les finques especials , com les formades per unitats d'aprofitament urbanístic deslligat del sòl, les concessions administratives, o els naixements d'aigües, etc.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]