Usuari:Mcapdevila/Interpretació estadística de la mecànica quàntica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Interpretació Estadística de la Mecànica Quàntica , també coneguda com la interpretació conjunta , és una interpretació que pot ser vista com interpretació minimalista, és una interpretació mecanoquàntica que demana fer poques suposicions associades amb el formalisme matemàtic estàndard. Aquesta s'estén més enllà de la interpretació per la qual de Max Born va guanyar el Premi Nobel de física. [1] La interpretació estableix que la funció d'ona no s'aplica a un sistema individual, per exemple a una partícula simple, sent una quantitat matemàtica abstracta i estadística que només s'aplica a un conjunt de sistemes similars preparats. Probablement l'aficionat més notable d'aquesta interpretació va ser Albert Einstein:


« L'intent de concebre una descripció teòrica quàntica com una completa descripció de sistemes individuals condueix a una interpretació teòrica no natural, que es converteix immediatament en innecessària si un accepta la interpretació que aquesta descripció es refereix a un conjunt de sistemes i no a sistemes individuals. »
— Albert Einstein [2]

A la data, probablement el més prominent aférrimo d'aquesta interpretació és Leslie Ballentine, professor a la Universitat Simon Fraser i escriptor del llibre "Quantum Mechanics, A Modern Development". [3]

La interpretació estadística, com moltes altres interpretacions de la mecànica quàntica, no intenta justificar, derivar o explicar la mecànica quàntica des de qualsevol procés determinista o fer qualsevol afirmació sobre l'estat real de la naturalesa del fenomen quàntic. Aquesta interpretació només interpreta la forma de la funció d'ona.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. The statistical Interpretation of quantum mechanics. Nobel Lecture, 11 desembre 1954. 
  2. Einstein: Philosopher-Scientist, ed. P.A. Schilpp (Harper & Row, New York)
  3. Leslie E. Ballintini. Quantum Mechanics: A Modern Development. World Scientific, 1998, p. Chapter 9. ISBN 9810241054. 

Enllaços externs[modifica]