Usuari:Mcapdevila/Kettenkrad

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Kettenkrad

El Sd. Kfz. 2 Kettenkrad , o Kleines Kettenkraftrad (que significa "motocicleta tractor"), va ser dissenyat inicialment com un tractor lleuger d'artilleria per al exèrcit alemany i utilitzat durant la Segona Guerra Mundial.

Història i desenvolupament[modifica]

El seu disseny està basat en el petit vehicle austríac a tracció d'eruga Austro-Daimler Motor-Karette ADMK, que comptava amb la característica de poder esdevenir un vehicle de rodes amb la instal·lació de pneumàtics en els eixos previstos en el xassís del vehicle i que després de l'Anschluss va caure en mans de l'exèrcit alemany.

El Kettenkrad, el concepte va ser concebut i patentat per l'inventor alemany Heinrich Ernst Kniepkamp com Tipus HK 101 al juny de 1939. No obstant això, va ser la casa fabricant de motocicletes NSU Motorenwerke AG a Neckarsulm (Alemanya) la que va desenvolupar i va produir el Kettenkrad, tal com el coneixem. Més tard, el 1943 l'empresa Stoewer de Stettin també va produir Kettenkrad sota llicència, que representen aproximadament el 10% de la producció total.

El Kettenkrad començar la seva vida com un tractor lleuger per les tropes aerotransportades. El vehicle va ser dissenyat per ser entibado en els avions de transport Junkers Ju 52, ja que tenia l'avantatge de ser l'únic tractor d'artilleria prou petit com per cabre dins del celler d'aquests avions. El Kettenkrad podia portar un remolc especial (Sd.Anh.1) que podria ser enganxat a ell per millorar la seva capacitat de càrrega. Només van ser construïdes dues variants importants de la Kettenkrad. La producció del vehicle es va aturar el 1944, moment en què havien estat fabricats 8.345. Després de la guerra la producció va continuar fins a 1949 per a ús agrícola.

Història operacional[modifica]

La seva primera operació va ser com tractor lleuger per tropes aerotransportades a la invasió de Creta. Va ser dissenyat per cabre en un Junkers 52. Cal destacar que no seria llançat en paracaigudes, sinó transportat.

La majoria dels Kettenkrad van servir al front oriental, el 1941, on s'usaven com tiendecables (versió SdKfz2/1), per transportar objectes pesats, com correu o per portar soldats en el fang de la primavera russa. També es van emprar a Europa i al nord d'Àfrica per l'Afrika Korps.

A la fi de la guerra se'ls va utilitzar com remolcadors per avions, com el Em 262. L'escassetat de combustible a Alemanya va fer que aquests vehicles transportessin els avions des dels hangars fins a les pistes d'aviació, evitant que els avions haguessin de encendre els motors abans del moment de l'enlairament.

Vegeu també[modifica]

  • SdKfz (llistat de tots els Sd.Kfz)

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]