Usuari:Mcapdevila/Línia de retard de so

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquesta foto d'un concert a l'estadi de Wembley, hi ha els altaveus davanters d'alçada a banda i banda de l'escenari, i un grup d'embarassades pont alimentat per una línia de retard, suspès des del pal visible a la dreta.

A línia de retard és un dispositiu electrònic utilitzat en So. Això ajuda a retornar el senyal d'entrada amb un retard de fins a diversos segons.

El principal benefici d'aquest sistema és per a corregir defectes en les instal·lacions acústiques importants - les habitacions de gran mida oa l'aire lliure. De fet, el so produït pels altaveus principals (anomenat "front") va arribar l'espectador més allunyat de l'escena amb un retard pot ser molt significatiu en comparació amb l'avantguarda.

Aquest inconvenient menor pot romandre si la magnitud de l'esdeveniment no requereix la instal·lació de relé embarassada. En el cas de les grans instal·lacions que requereixen els grups de múltiples altaveus, com en els estadis i grans festivals, el desfasament entre el so de diversos oradors, la majoria façana diferent i de relleu, es generarà uns ecos desagradables. La línia de retard permet la cancel·lació d'eco. És necessari per calcular el temps que tarda el so per arribar a diversos punts de la sala i corregir en conseqüència.

Anomenada línia de retard en anglès, la línia de retard no s'ha de confondre amb el delay, que és un efecte de so normalment s'aplica als sons guitarra i no un mitjà correcció. El retard es continua basant en el mateix principi de funcionament general, la de la càmera de fet.

Exemple[modifica]

Una de les habitacions insonoritzades, amb una façana F i dos grups de relleu embarassades, R1 i R2. En el seu front és la unitat{{|10|}}P P R1 a Plantilla:I la unitatmés per arribar a R2, que genera un retard d'almenys20 Pper als espectadors més allunyats de F . Per tal d'harmonitzar la percepció del so en cada punt de l'habitació, el senyal de R1 té un retard de10 P, i per tant de R2 Plantilla:Unitat de.

Mètode de càlcul del mètode alternatiu teòric[modifica]

En dividir la distància per arribar a la darrera fila (en metres) pel velocitat del so en l'aire (metres per segon ), l'enginyer s'obté el valor del retard total per corregir (en segons). Així, per a una distància dePlantilla:Individualla primera fila, per fi, amb una pressió atmosfèrica d'1 atmosfera unitat i una temperatura de{{|30|°}}C, el so serà gairebé exactament un segon per darrere de la part posterior de la sala.

En lloc de realitzar aquest càlcul, l'enginyer també pot afectar el valor de la demora per arribar a les dimensions que requereixen la instal·lació. Aquest mètode directe per assaig i error, però, requereix que una persona fa l'ajust, al·local, mentre que un altre li diu, des del final del perímetre d'afegir so, si s'elimina el ressò o és encara perceptible, i d'extensió si el valor és correcte o no.

Articles relacionats[modifica]