Usuari:Mcapdevila/Neurotropisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El neurotropisme és una atracció entre dos fragments nerviosos. Açò pot fer que un nervi seccionat tendeixi a anar cap a un altre conducte nerviós. Es creu que la causa d'aquesta afinitat es deu a la presència de quimiotaxi, la qual es produeix quan certes cèl·lules es veuen atretes per certs factors químics, sent en aquest cas el NGF (Nerve Growth Factor = Factor de creixement nerviós) un dels que més participarien en el procés. En el cas del neurotropisme sembla que aquesta quimiotaxis provoca no només afinitat d'una cèl·lula nerviosa per una altra també nerviosa, sinó per una altra del mateix tipus. Així una cèl·lula nerviosa sensitiva és atreta per una altra també sensitiva, i el mateix passa amb una cèl·lula nerviosa motora.

Una altra accepció de neurotropisme fa referència a l'afinitat i habilitat d'envair i viure en teixit nerviós. Aquest és el cas de virus com l'Herpes simplex, Virus japonès d'encefalitis, del xarampió, Varicel zòster, HIV-1 i HIV-2, Virus Junín, Virus A de grip aviària, de la Ràbia, Coronavirus, Enterovirus 71, Virus adeno-associat (un tipus de parvovirus), i altres. També és el cas de tumors o càncers com el Melanoma desmoplàsic (un tipus rar i agressiu de càncer de pell), Càncer de pàncrees, Carcinoma de cèl·lules escamoses (és el segon càncer de la pell més comú després del carcinoma basocel·lular), totes les formes de Carcinoma adenoide quístic i altres. El neurotropisme augmenta la possibilitat de recurrència o recidiva postquirúrgica local, ja que les cèl·lules tumorals poden disseminar al llarg dels troncs nerviosos a considerable distància de la massa tumoral principal.

Bibliografia[modifica]

  • Smithers BM, McLeod GR and Little JH (1990). Desmoplastic, neural transforming and neurotropic melanoma: a review of 45 cases. Australian and New Zealand Journal of Surgery 60 (12) :967-972.
  • Carlson JA, Dickersin GR, Sober AJ and Barnhill R (1995). Desmoplastic neurotropic melanoma. A clinicopathologic analysis of 28 cases. Cancer 75 (2) :478-494.
  • McCarthy SW, Crotty KA and Scolyer RA (2006). Desmoplastic melanoma and desmoplastic neurotropic melanoma. In: World Health Organization Classification of tumors. Pathology and Genetics of Skin Tumours, LeBoit PE, Burg G, Weedon D and Sarasian A (eds), IARC Press, Lió, France, 76-78.
  • Baer SC, Schultz D, Synnestvedt M and Elder DE (1995). Desmoplasia and neurotropism. Prognostic variables in patients with stage I melanoma. Càncer 76 (11) :2242-2247.
  • Dumontier C, Froissart MT, Dauzac C, Monet J, Sautet A. Tractament i rehabilitació de les lesions dels nervis perifèrics. Encyclopédie Metge-Chirurgicale. - E - 26-465-A-10.

Enllaços externs[modifica]