Usuari:Mcapdevila/Sistema de seguiment d'errors

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un sistema de seguiment d'errors és una aplicació informàtica dissenyada per ajudar a assegurar la qualitat de programari i assistir als programadors i altres persones involucrades en el desenvolupament i ús de sistemes informàtics en el seguiment dels defectes de programari. El terme usat en anglès és Bug Tracking System, i freqüentment s'usa l'acrònim BTS. Pot considerar-se com un tipus especial de sistema de seguiment d'incidents. Són usats intensivament per qualsevol empresa o institució que realitzi desenvolupament de programari.

Si ben molts sistemes de seguiment d'errors de programari lliure permeten que els usuaris directament donin d'alta la incidència detectada, en moltes empreses de desenvolupament de programari s'usen de manera estrictament interna. Molts dels sistemes de seguiment d'errors de programari s'integren freqüentment amb altres eines, com poden ser correu electrònic, control de versions, i altres eines de gestió administrativa.

Components[modifica]

Un dels components principals d'un sistema de seguiment d'errors és la base de dades on s'emmagatzemen els fets i història d'una fallada de programari. Els fets poden ser una descripció detallada de la fallada, la severitat de l'esdeveniment, forma de reproduir-ho i els programadors que intervenen en la seva solució així com informació relacionada al procés d'administració de la correcció de la fallada com pot ser personal assignat, data probable de remei i codi que corregeix el problema.

La major part dels sistemes de seguiment d'errors identifiquen un cicle de vida al com se li dóna seguiment mitjançant l'estat del problema des del seu descobriment i reporti fins a la seva solució final. De la mateixa manera, són regularment configurables per permetre que diferents persones consultin o editin diferents aspectes del reporti, així com permetre als administradors classificar els diferents estats del problema.

Classificació d'errors[modifica]

No tots els grups de desenvolupament de programari estan d'acord en la classificació o gradació de la severitat i prioritat d'un problema de programari. Bugzilla i GNOME proposen la següent classificació d'errors segons la severitat:

  • Bloqueador: Inhibeix la continuïtat de desenvolupament o proves del programa.
  • Crític: Crash de l'aplicació, pèrdua de dades o fugida de memòria severa.
  • Major: Pèrdua major de funcionalitat, com a menús inoperants, dades de sortida extremadament incorrectes, o dificultats que inhibeixen parcialment o totalment l'ús del programa.
  • Normal: Una part menor del component no és funcional.
  • Menor: Una pèrdua menor de funcionalitat, o un problema al com se li pot donar la volta.
  • Trivial: Un problema estètic, com pot ser una falta d'ortografia o un text desalineat.
  • Millora: Sol·licitud d'una nova característica o funcionalitat.

Ús[modifica]

En un entorn corporatiu, un sistema de reporti d'errors pot ser utilitzat per generar reportis de la productivitat de programadors en reparar errors. No obstant això, això pugues de vegades produir resultats inexactes a causa que diferents errors poden tenir diferents nivells de gravetat i complexitat. La severitat d'un error pot no estar relacionada directament a la complexitat de resoldre l'error. Pot haver-hi diferents opinions entre administradors i arquitectes.

Un sistema local de reporti d'errors (local bug tracker, LBT) és generalment un programa utilitzat per un equip de professionals de suport (de vegades un help desk) per mantenir registre d'incidents reportats als desenvolupadors de programari. L'ús d'un LBT permet als professionals de suport portar registre dels incidents en el seu "propi llenguatge" i no en el "llenguatge dels desenvolupadors". En suma, l'ús de LBT permet a un equip de professionals de suport reportar informació específica sobre els usuaris que han cridat a queixar-se d'allò que no sempre pot ser necessari en la llista de tasques pendents de desenvolupament (així, hi ha dos sistemes de registre quan un LBT està disponible).

Vegeu també[modifica]

  • Bugzilla
  • Sistema de seguiment d'incidents

Enllaços externs[modifica]

Categoria:Desenvolupament de programari