Usuari:SergiRamirez11/Pagani Huayra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Pagani Huayra és un automòbil súper esportiu produït per l'empresa automobilística italiana Pagani, fundada per l'argentí autodidacta Horaci Pagani. El nom prové de "huayra", que significa "vent" en la llengua quechua. Va ser presentat el 18 de febrer de 2011 a la seu de Pirelli a Milà, ostentant el títol de ser l'automòbil de producció en sèrie més car del món, amb un valor superior a dos milions d'euros. Al moment de la seva presentació en el Saló de l'Automòbil de Ginebra, ja portava demanats per més de mitja centena d'unitats. És un biplaza amb motor central darrere, amb carrosseria coupé. L'obertura de les seves portes és del tipus “ala de gavina”. Es construeix sobre dos semi-xassís, davanter i darrere, fabricats en carbotanium (amb un pes final de 1350 quilograms), que li brinden major resistència, permetent estalviar pes. El cotxe conserva les característiques línies del seu antecessor, el Pagani Zonda, però és més estilitzat. El seu motor és un Mercedes-Benz AMG, de dotze cilindres en V a 60º, biturbo, de sis litres de cilindrada, capaç de proporcionar-li 730 CV de potència i 1000Nm de parell motor. El seu creador, Horaci Pagani, ha confessat que ell hagués preferit un motor atmosfèric, però que les dures restriccions mediambientals de la Unió Europea van obligar a pensar en un altre tipus de solucions que permetessin homologar el vehicle. La caixa del canvi és d'embragatge únic i set velocitats. Un sistema de doble embragatge incrementaria el pes en 70kg, tirant per terra la possible millora en rendiment. Disposa de plànols aerodinàmics actius, dos davant i dos darrere. Modifiquen la càrrega aerodinàmica de forma automàtica per aconseguir un pas per corba amb el major suport possible, a més de col·laborar en la frenada. A causa del seu pes, aconsegueix accelerar de 0 a 100 km/h en 2,94 segons. Aconsegueix una velocitat final de 386 km/h (limitada per al model de sèrie), ja que quan el Pagani Huayra era un prototip i es deia "C9" va ser provat a Sud-àfrica el 8 de febrer de 2010 i va aconseguir una velocitat punta de 414 km/h. L'interior del cotxe és summament luxós, tal com s'esperaria en un model de semblant valor. Té materials com kevlar, titani, fibra de carboni i cuir de la qualitat més alta del mercat. Huayra 730s i en 2016 es va crear el pagani huayra bc

Aparicions[modifica]

Al moment de ser anunciat, Electronic Arts va tenir un acord amb Pagani perquè el Huayra aparegués únicament en els títols de Need for Speed en 2011, que serien el Shift 2: Unleashed i Need for Speed: The Run. El Shift 2 conté fins i tot un paquet de carrosseria que li permetria arribar als 411 km/h. La data del compromís amb EA va expirar l'1 de gener de 2012. L'acte va aparèixer també en un DLC pack del Forza Motorsport 4. L'any 2012, a la fi d'octubre, també va tenir la seva aparició en l'últim i reeixit llançament d'EA, el Need For Speed Most Wanted, el segon en la llista de les actuacions més buscades de la ciutat fictícia Fairhaven.

Actualment, fa una aparició en Gran Turisme 6 en tres versions, el Pagani Huayra 2011, l'actual 2013 i una Edició del 15° Aniversari de Gran Turisme, amb base en la versió 2013. També fa aparició en el videojoc Driveclub, en el joc Forza Horizon 2 i en el popular joc de Gameloft per a dispositius mòbils Asphalt 8: Airborne.

Reconeixement[modifica]

El Huayra va ser nomenat "The Hypercar of the Year 2012" per la revista Top Gear. Ostenta el rècord del circuit de Top Gear amb 1 minut i 13,839 segons.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]