Vés al contingut

Usuari:Sergimanel/Vans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Vans és una companyia tèxtil, dedicada principalment a la producció de calçats, fundada per Paul Van Doren el 1966 a Califòrnia. El seu principal mercat és l'skateboarding, a més d'altres esports urbans i també extrems.

Ja als anys 1970 el creador Paul Van Doren entra a la dura competència de les sabatilles a nivell professional creant models de Vans per a bàsquet, beisbol i fins i tot lluita lliure. El 1983 diversos dels seus models van aconseguir una gran acceptació al mercat, però l'oferta va ser molt àmplia i Vans comença a decaure. Paul Van Doren desenvolupa en Vans una reorganització i pren el comandament com a administrador cap. Proposa que si en tres anys no s'aixeca el deute de 12 milions de dòlars caldrà retallar despeses de tot tipus. El 1985 Vans aconseguiria pal·liar aquest deute després d'haver pagat a tots els seus creditors. L'any 2000, Vans va ser la millor petita companyia d'Amèrica segons la revista Forbes.[cal citació]

Història[modifica]

Reorganització administrativa[modifica]

Ja en els anys 1970 el creador Paul Van Doren entra a la dura competència de les sabatilles a nivell professional creant models de Vans per a bàsquet, beisbol i fins i tot lluita lliure. El 1983 diversos dels seus models van aconseguir una gran acceptació en el mercat, però l'oferta va ser molt àmplia i Vans comença a anar-se'n a pique.Paul Van Doren desenvolupa en Vans una reorganització i pren el comandament com a administrador cap. Proposa que si en tres anys no s'aixeca el deute de 12 milions de dòlars caldrà retallar despeses de tot tipus. El 1985 Vans aconseguiria pal·liar aquest deute després d'haver pagat a tots els seus creditors.

El 1988, els propietaris originaris van vendre Vans a McCown DeLeeuw Co, una firma d'inversors. Amb saba nova i un important esforç financer Vans s'expandeix i augmenta la seva presència a nivell mundial, arribant fins i tot a fer la seva aparició en el NASDAQ, l'any 1991.

Auge[modifica]

La dècada dels anys 90 seria molt propícia per Vans amb nous dissenys en les seves sabatilles i l'auge de l'escena alternativa del rock. L'auge d'una variant del llegat punk dels anys 1980, el punk-pop que va arribar a mitjans dels 90 amb onades de bandes com The Offspring, Pennywise, Green Day, Bad Religion (el seu èxit ja venia de finals dels anys 1980 ), NOFX i Blink-182. Bandes com aquestes i moltes més de l'estil serien les capdavanteres del Warped Tour d'Vans, un festival estiuenc de música "punk", punk-pop, ska-punk i hip-hop que va néixer el 1994 Un any més tard, Vans es fa amb el Triple Crown Series, una sèrie de prestigioses proves professionals de surf. Vans ser la primera marca skate a obrir un skatepark o parc de patinatge. Va ser el 1998 a Orange Mall, a la localitat californiana de Newport Beach a Orange County. El parc disposa de 46.000 metres quadrats a l'aire lliure.

La prestigiosa revista Forbes va reconèixer a Vans com la "millor companyia petita d'Amèrica l'any 2000" i el 2002 entraria en el món de la televisió en signar un acord amb la NBC Sports i la Fox Sports pels drets de retransmissió de la Triple Crown sèries. Forbes reconeixeria a Vans una altra vegada en 2002 com una "de les millors companyies petites d'Amèrica"​​. Aquesta vegada es va quedar sense el primer lloc, encara que va tornar a aconseguir el reconeixement mundial.

Actualment, Vans ja no produeix només calçat, ha ampliat el seu catàleg a roba, accessoris i fins i tot vídeos, on s'expliquen trucs de skate per als fanàtics d'aquest esport urbano.Vans compta amb unes sabatilles creades específicament per fer skate, les quals aporten una major subjecció al turmell a més que les soles són més gruixudes i resistents que una convencionals. A més d'oferir tots aquests recursos també podem triar al nostre gust, és a dir segons el disseny, color i estil.

 12. És el nombre de parells que va vendre Vans en el seu primer dia de vendes en la seva primera botiga.
 45. És el primer model de sabatilles que va vendre Vans.
 12.000 (milions). És el deute que va Vans que el va portar a la fallida ia la futura venda de la companyia.
 46.000. Són els metres quadrats que ocupa el skatepark de Vans a Orange County, Califòrnia.
 285.000. Va ser el número d'assistents a l'Vans Triple Crown Series de 2003.
 500.000. Va ser el número d'assistents al 10è Vans Warped Tour, el famós festival de música de la companyia als Estats Units.
 7. Són els skaters patrocinats per aquesta marca que han guanyat els X Games 

Vans, a més d'oferir calçat per al skate, ha ampliat el seu catàleg a roba, accessoris i vídeos (sobre trucs i els millors representants d'aquest esport.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sergimanel/Vans