Usuari:Shundwen/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El tir amb arc és un art, una practica o habilitat en el llançament de fletxes amb un arc (Llatí: arcus) per encertar un objectiu. L'us de l'arc en el seu origen és la caça o com instrument vèlic, mentre que en els temps moderns, el seu ús principal el relegat en una competició esportiva o l'activitat recreativa. Una persona que participa en el tir amb arc és normalment conegut com "arquer ".

Història[modifica]

L'arc sembla haver estat inventat al termini del Paleolític o principis del Mesolític. La indicació més antic per al seu ús a Europa prové de la Stellmoor (de) a la vall Ahrensburg (de) nord d'Hamburg, Alemanya i data de finals del Paleolític, sobre 10,000-9000 aC. Les fletxes consitien en un eix principal fet de pi d'uns 15 a 20 centímetres (5.9 a 7.9 polzades) de llarg i amb una punta de pedra foguera. Els arcs més antics coneguts fins ara provenen del pantà Holmegård a Dinamarca. Arcs va substituir el llança ¿venablos? com el principal mitjà per al llançament de projectils, en tots els continents excepte Austràlia.

Arcs i fletxes han estat presents en la cultura egípcia des dels seus orígens predinàstics. Civilitzacions clàssiques, en particular els assiris, armenis, perses, parts, indis, coreans, xinesos i japonesos tenien un gran nombre d'arquers en els seus exèrcits. L'arc llarg anglès va demostrar el seu valor per primera vegada en la guerra continental a la batalla de Crécy. [2]

El tir amb arc estava molt desenvolupat a Àsia. A l'Àsia oriental, Goguryeo, un dels Tres Regnes de Corea era ben conegut per les seves regiments d'arquers excepcionalment qualificats. [4] [5]

Arquer a cavall[modifica]

Main article: Arquer a cavall

Un arquer a cavall (o arquer muntat) és un soldat de cavalleria armat amb un arc curt. Per raó de la necessitat de deixar anar les regnes per al maneig de l'arc, l'arquer a cavall ha de tenir unes habilitats eqüestres magnífiques. 

Homes de les tribus d'Àsia Central (després de la domesticació del cavall) i planes americanes indis (després de guanyar accés als cavalls) [6] eren molt importants gràcies a la seva habilitat pel tir amb arc a cavall.

Equipats amb armadura lleugera, però els arquers amb gran mobilitat eren excel·lentment per a la guerra a les estepes de l'Àsia Central, i van formar una gran part dels exèrcits que en repetides ocasions van conquerir grans extensions d'Europa i Àsia. Els Arcs curts s'adapten millor en el combat a cavall.

Decadència del tir amb arc[modifica]

Equipament[modifica]

Tipus d'arcs[modifica]

Si bé hi ha una gran varietat en els detalls de la construcció d'arcs (tant històrics com moderns ), tots els arcs estan formats per una corda lligada a les extremitats elàstiques d'un tronc i que emmagatzemen energia mecànica impartida per l'arquer. Els arcs es poden dividir àmpliament en dues categories: els que s'utilitzen tirant de la corda directament i els que utilitzen un mecanisme per tirar de la corda.

Tir amb arc com esport Olímpic[modifica]

El tir amb arc com esport Olímpic consisteix en el llançament de fletxes amb un arc per encertar una diana situada a diferents distàncies. Es pot practicar en:

  • Torneigs de tandes de tirs des de diferents distàncies a dianes fixes (la grandària de les dianes pot ser d'aproximadament 122, 80 i 40 cm per exemple).
  • Torneigs en circuit sobre blancs diferents.
  • Torneigs sobre dianes amb formes (per exemple d'animals).