Usuari:Sircluri/proves/Alteritat radical

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La alteritat és un concepte filosòfic que consisteix en substituir la pròpia perspectiva per la de l'altre. Aixì, l'alteritat consisteix en prendre consciència del punt de vista de l'altre, considerar-lo com a valid i tenir-lo present.

L'alteritat tal com la coneixem actualment esta molt influenciada per els estudis de Emmanuel Lévinas qui va desenvolupar i va donar nom a diverses alteritats. Dins dels diferents tipus d'alteritats que ens va prensenta Lévinas destaca l'alteritat radical. Aquesta sembla és la que aplica de forma més estrica l'idea d'alteritat buscant nous sentits als conceptes que aplica.

Lévinas diu que el “sentit comú”, en el que tota persona basa la seva exitència doncs és la base de l'estructura de la nostra realitat , deixant fora de combat l'alteritat, la capacitat de posar-se en la pell de l'altre.

L'alteritat radical doncs consisteix en donar un nou sentit al “sentit comú”. Segons Lèvinas el fet que la filosofia occidental estructures les idees donant-li una racionalitat basada en una societat influenciada per uns objectiu era un error i proposa buscar a l'infinit i posar en dubte el “tot” per poder anar més enllà i poder observar un nou “sentit”. Així doncs l'alteritat radical consisteix en buscar un nou sentit al “sentit comú” per poder posar-se en la pell d'una altre sense influències i així poder comprendre millor el “sentir” de l'altre sense influencies de cap tipus.

Referències Bibliogràfiques[modifica]

  1. Cerdà, Jordi. Qüestions preliminar. Introducció a la literatura europea, 2011. Pag.47.
  2. Castro Serrano, Borja. Las posibilidades del Sentido y la Alteridad Radical: un recorrido arqueológico por el pensamiento de Lévinas. Revista Internacional de Filosofía, nº 48, 2009, 81-96 ISSN: 1130-0507
  3. Ortega Valencia, Piedad. Pedagogía y alteridad. Una Pedagogía del Nos-Otros. Revista Virtual Universidad Católica del Norte. No. 35, (febrero-mayo de 2012, Colombia),[1], ISSN 0124-5821