Vés al contingut

Usuari:Xavier Salvà Quesada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Finestra Indiscreta[modifica]

La Finestra Indiscreta és un programa de ràdio especialitzat en cinema, que s’emet per Catalunya Ràdio ininterrompudament des de l’11 de gener del 1987.

En el moment de celebrar el 30é Aniversari és el programa més antic de l’emissora.

La Finestra Indiscreta va néixer com un encàrrec de Josep Cuní, el cap de programes de Catalunya Ràdio d'aquella època, al crític de cinema Àlex Gorina, que en aquell moment ja col.laborava en altres programes de l’emissora, i que ha estat el director i presentador del mateix  des del començament. Durant tota la seva existència La Finestra Indiscreta ha destacat per divulgar i fer arribar a tothom el cinema en la seva màxima cobertura (des de les novetats comercials més interessants, al cinema d'autor, passant per la seva història, pel glamour, per la difusió de la seva tècnica, pel posicionament del cinema català, i per la visualització del cinema d'altres paisos que han aconseguit obrir la mirada i la manera d'entendre les cinematografies més exòtiques del món dels seus fidels oients).

El primer técnic del programa va ser Alfred Marín, i la primera productora Judith Sala. Altres membres de l’Equip i col.laboradors de La Finestra Indiscreta al llarg dels anys han estat Sergi Cutillas, Xavier Salvà, Benja Estacio, Oriol Fidalgo, Sefa Vallhonrat, Susana Bonany, Mònica Muñoz, Gemma Safont-Tria, Silvia Andrés, Rosa Romero, Jaume Figueras, Marta Ballesta, Ivan Rosquellas, Sílvia Tarragona, Fausto Fernández, Desi de Fez, i el fill d’Àlex Gorina, Alfons Gorina.

El primer any d’existència era un programa enregistrat d’una hora les matinades dels diumenges a dilluns, amb informació, entrevistes i un espai de ficció dramàtica per capítols anomenat “Els documents d’Augustus Blom”, sobre els secrets en la vida de Marlon Brando/James Dean/Montgomery Clift, també de Katharine Hepburn, Alfred Hitchcock i Fritz Lang, que s’acabarien publicant en el llibre “L’arxiu secret d’Augustus Blom” d’Íxia Llibres.

A partir de la 2ª Temporada La Finestra Indiscreta es va convertir en un programa en directe, i durant molts anys es va emetre els diumenges a les 9 del matí, amb una massiva participació dels oients, i les seves consultes i comentaris. Més tard ocuparia diferents franges horàries, i ampliaria la seva durada, i fins i tot una temporada va ser programa d’emissió diària, també de matinada.

La Finestra Indiscreta ha estat guanyadora de 7 premis Butaca al millor Mitjà d’Informació sobre Cinema, i altres guardons. A dia d'avui, el programa es manté en plena vigència fent un seguiment exhaustiu de l’actualitat, i repassant tot el ventall cinematogràfic, des del cinema “mainstream” al cinema d’autor més radical, amb una preocupació específica pel cinema i el teatre català, i amb la presència sempre destacada als principals festivals encapçalats per Sitges, Cannes i Sant Sebastià.