Veligosti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaVeligosti
TipusPoble Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaPeloponès Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaMunicipi de Megalòpolis (Grècia) i Commune of Veligosti, Arkadia (Grècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Map
 37° 18′ N, 22° 06′ E / 37.3°N,22.1°E / 37.3; 22.1

Veligosti (grec: Βελιγοστή, abans de 1918, Σαμαρά, Samará)[1] és una entitat de població de la unitat municipal de Falaisia, al municipi de Megalòpolis, a la unitat perifèrica d'Arcàdia, Grècia. Està situada a un turó no gaire alt, a l'esquerra d'un rierol que desaigua al riu Alfeu. És a 2 km a l'oest de Leondari, 3 km al nord d'Elinitsa, 4 km a l'est de Paradísia i 9 km al sud de Megalòpolis. La població, en descens, és de 61 habitants.

Història[modifica]

Veligosti fou fundada en temps de l'Imperi Romà d'Orient, i encara en romanen restes de la vila bizantina i d'una torre. El nom, en canvi, no és grec, i probablement seria d'origen eslau. Sota domini franc, després del 1205, s'anomenà Veligourt, i fou constituïda en la capital d'una de les dotze baronies originals per Jofré I de Villehardouin, segons que narra la Crònica de Morea. No se sap quan la van ocupar els bizantins, però fou abans del 1300; els barons, de la família de la Roche, que governaven la senyoria de Damala, van continuar emprant el títol de barons de Veligosti, pel cap baix, fins a la victòria catalana a la batalla del riu Cefís el març del 1311; llavors, la dama de Damala va enllaçar amb els Zaccaria i només Martí Zaccaria consta en una moneda amb el títol de Veligosti.

Va pertànyer als bizantins fins a 1460, quan va passar als otomans, sota els quals va perdre importància.[2] Amb la decadència de la població es perdé el nom, i la vila passà a ser anomenada Samará, fins que el 1918 l'estat en canvià el nom pel de l'antiga Veligosti.

Referències[modifica]

  1. Name changes of settlements in Greece
  2. The Franks in the Peloponnese, Henry Fanshawe Tozer, Journal of Hellenic Studies, Vol. 4, 1883 (1883), pàgs 165–236.

Enllaços externs[modifica]