Velocitat de sedimentació globular

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La velocitat de sedimentació globular (VSG), coneguda també com a reacció de Biernacki, és una mesura inespecífica de la inflamació, utilitzada sovint com una prova mèdica orientativa.

Per efectuar la prova, es posa sang citratada (amb citrat per evitar-ne la coagulació) dins un tub d'assaig, i la velocitat a la qual precipiten els glòbuls vermells es mesura en mm/h (més senzillament, els resultats es donen en mil·límetres a la primera hora i, de vegades, en mil·límetres a la segona hora).

Quan hi ha un procés inflamatori, l'alt contingut de la sang en fibrinogen fa que els glòbuls vermells s'ajuntin. Els glòbuls vermells agrupats en "rouleaux" sedimenten més ràpidament.

Història[modifica | modifica el codi]

Tradicionalment, se n'atribueix la invenció a Robin Fåhraeus (1888–1968), que va escriure sobre les anomalies en la velocitat de sedimentació, o bé a Edmund F. Biernacki (1866–1911), que en va descriure el mètode de mesura el 1894.

Tanmateix, John Hunter (1728–1793) havia fet la primera descripció del fenomen al seu "Tractat sobre la sang, la inflamació i les mesures per arma de foc", publicat el 1794. Constata que la "part vermella de la sang" sedimenta més ràpid després d'algunes inflamacions, i postula que això pugui ser degut a una "sang més pesant".[cal citació]

Usos[modifica | modifica el codi]

En la majoria de persones, la velocitat de sedimentació és d'alguns mil·límetres per hora. En alguns casos pot passar de 100 mm/h.

Augmenta regularment amb una síndrome inflamatòria (reumatisme, artèria temporal o malaltia de Horton, síndromes infeccioses...).

També pot ser elevada en cas d'anèmia i embaràs.

Aquest test, fàcil de realitzar però poc específic, té tendència a ser reemplaçat per proves més fiables:

Valors normals[modifica | modifica el codi]

Segons Miller[modifica | modifica el codi]

Per als homes, la VSG normal correspon a la seva edat dividida per dos.[cal citació]

VSG_{home} = \frac{edat}{2}

Per a les dones, la VSG normal d'una dona correspon a la suma de la seva edat més deu, dividida per dos.[cal citació]

VSG_{dona} = \frac{edat + 10}{2}

Segons Sox[modifica | modifica el codi]

Homes Dones
Abans dels 50 anys VSG < 15[cal citació] VSG < 20
Després dels 50 anys VSG < 20 VSG < 30