Viquipèdia:Administradors/Proposta nova secció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

(Proposta en base a traducció (s'accepten millores) de l'article de la Viquipèdia anglesa.) en:Wikipedia:Administrators#Expectations of adminship

Què cal esperar d'un administrador[modifica]

Criteri i cura[modifica]

Si se t'ha donat accés a aquestes noves funcions, les has d'utilitzar amb cura, particularment la capacitat d'esborrar pàgines i blocar usuaris i adreces IP. Pots aprendre com fer-ho a Viquipèdia:Guia per a administradors. Dóna també un ullada a les pàgines enllaçades a Administrators' reading list abans de fer servir les teves eines d'administrador. Les errades ocasionals són acceptables, però poden no ser-ho si aquestes errades són importants i repetides, o impliquen una conducta d'administrador "involucrat" (és a dir, usar eines d'administrador en disputes d'edició en què hom està involucrat com a editor).

Igualment, les eines d'administrador s'han d'usar amb criteri (seny). Pot passar temps abans que un administrador novell aprengui quan convé utilitzar les eines, i poden passar mesos abans no desenvolupi la noció correcta de quant de temps esperar per a utilitzar eines com el blocat o la protecció de pàgines en disputes difícils. Als administradors novells se'ls recomana començar a poc a poc i anar acumulant experiència en les àrees que dominin, i consultar els altres en cas de dubte.

Conducta d'un administrador[modifica]

Als administradors se'ls demana predicar amb l'exemple, i comportar-se de manera respectuosa i civilitzada en les seves interaccions amb els altres usuaris. També s'espera d'ells que segueixin les polítiques de la Viquipèdia i que portin a terme les seves obligacions tan bé com sàpiguen. Els errors ocasionals són totalment compatibles amb la funció d'administrador; al cap i a la fi no se'ls exigeix que siguin perfectes. Tanmateix, alteracions serioses i continuades de la Viquipèdia són incompatibles amb la condició d'administrador, i una manca greu i reiterada de criteri pot motivar la retirada de la condició d'administrador. Els administradors s'haurien crear uns estàndards apropiats de cortesia i amabilitat cap els altres usuaris i entre els mateixos administradors.[2][3][4][5]

Els administradors han de tenir en compte que tenen altres col·legues. Per tant, si un administrador considera, en abordar un tema determinat, que no pot seguir les polítiques de la Viquipèdia i mantenir-se amable (fins i tot enfront usuaris que tenen un comportament problemàtic), l'administrador hauria de plantejar-ho a la Sala dels administradors o remetre el problema a un altre administrador per tal de solucionar-lo, enlloc de potser complicar-lo amb una conducta inadequada.

Responsabilitat[modifica]

Els administradors són responsables de les accions efectuades amb les eines d'administrador, i les accions d'administració no explicades poden desmoralitzar altres editors que no disposen d'aquestes eines. Els editors poden qüestionar o criticar les actuacions dels administradors, sempre amb cortesia, evitant els atacs personals, i pressuposant bona fe. S'espera dels administradors que responguin de forma ràpida i amable les consultes sobre la seva conducta en relació a la Viquipèdia i les seves actuacions com a administrador, i que les justifiquin quan calgui.

Els administradors que actuen problemàticament de forma reiterada, o que han perdut la confiança de la comunitat, poden ser sancionats o se'ls pot retirar l'accés a les eines d'administració. En el passat, això ha ocorregut o s'ha demanat en casos com: A la Viquipèdia en català això no s'ha donat mai, però es podria demanar en casos com:

  • administració amb "mala fe" (comptes titella, violació greu de la confiança,[7] etc.)
  • violació de les polítiques bàsiques (atacs, "mossegar", guerra d'edicions, privacitat, etc.)
  • conducta incompatible amb la funció d'administrador a altres llocs (atacs en altres webs, etc.).
  • manca de comunicació[6] tant als altres usuaris (com ara la manca dels avisos o explicacions pertinents a les accions efectuades), o a demandes de la comunitat (en particular quan se sol·liciten explicacions o altres comentaris importants).
  • manca de criteri reiterada o mantinguda.

Seguretat[modifica]

És extremadament important que els administradors tinguin contrasenyes fortes i que segueixin pràctiques de seguretat personal apropiades. Un compte d'administrador compromès ha de ser blocat i els seus privilegis retirats per a garantir la seguretat, ja que una simple edició pot causar danys a tota la Viquipèdia. En alguns casos, la revocació de privilegis pot ser permanent. Els buròcrates poden rehabilitar els privilegis temporalment retirats. Per a fer-ho, s'hauran d'assegurar abans de la correcta identitat del propietari dels drets, i del seu punt de vista sobre l'incident i la gestió i seguretat futura del compte.

Els administradors no haurien de compartir mai la seva contrasenya o compte amb cap altra persona, per cap motiu. Si s'adonen que la seva contrasenya ha estat compromesa, o que el seu compte ha estat compromès d'alguna manera (fins i tot per part d'un editor o persona coneguda i de confiança), haurien d'intentar canviar-la el més aviat possible, o bé informar un buròcrata per a inhabilitar temporalment els drets d'administrador. Als usuaris que no informin d'un ús no autoritzat del seu compte se'ls inhabilitaran els drets d'administrador. L'ús no autoritzat es considera una 'circumstància controvertida', i l'accés no es restablirà de forma automàtica.