Viquipèdia:Wiki Loves Public Art

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Logotip WLPA 2013

Wiki Loves Public Art és una iniciativa de les organitzacions de Wikimedia i el sector GLAM per impulsar el coneixement de l'art públic i la seva cobertura a la Viquipèdia a través d'un concurs fotogràfic.

L'art públic són les obres d'art dissenyades per a ser exposades en un espai públic accessible a tothom. Europeana defineix l'art públic com "escultures, monuments, mosaics, pintures murals, memorials i instal·lacions específiques en llocs públics". En general és tota expressió d'art que forma part de la vida quotidiana de la societat. Seguint el model d'èxit de Wiki Loves Monuments, s'organitza un concurs fotogràfic per tenir una millor cobertura de l'art que normalment no està inclòs en les llistes de patrimoni cultural enfocades més a l'arquitectura.

Edició 2013[modifica]

Paparazzi, escultura en bronze a Bratislava

Amb l'impuls de Wikimèdia Suècia i la col·laboració d'Europeana, s'organitza per primera vegada l'edició del 2013 en diversos països europeus de forma que serveixi d'experiència pilot per a futures edicions. Durant el mes de maig, es convida a tothom a fotografiar les obres identificades i proposades en unes llistes, i a carregar les imatges a Wikimedia Commons amb una llicència lliure.

S'ha fet un esforç per identificar catàlegs d'art públic i la situació legal de les obres per poder fotografiar-les amb una distribució lliure. Per una banda, els catàlegs són escassos, normalment d'àmbit municipal. Per altra banda, la legislació sobre fotografies d'obres d'art en la via pública és diversa. Aquesta edició està centrada en els llocs on s'ha pogut constituir una organització voluntària local, amb unes obres identificades amb l'ajuda del sector cultural i amb unes condicions legals que permetin fer fotografies amb llicències lliures.

La cobertura en aquesta edició és: Barcelona, Àustria (Viena i Linz), Finlàndia (en alguns municipis), Israel, Suècia (en alguns municipis).

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]