Viquipèdia Discussió:Política i normes/Arxiu 1

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

He canviat el titol de Politica de la Viquipèdia a Viquipèdia:Política i normes, pq veig que en altres llengues fan servir aquest format (wikipedia:xxx) per referir-se a planes sobre el funcionament de la viquipedia, etc. Em sembla bona idea, pq ajuda a separar articles enciclopedics de coses com manuals, instruccions, etc. Mirare d'anar adaptant la resta d'articles quan pugui. Xevi 19:58 9 feb, 2004 (UTC).

Denominacions de polítiques i normes

Traslladat de la taverna. --V.Riullop (parlem-ne) 12:53, 28 juny 2008 (CEST)

Sempre m'he sentit estrany amb els termes "política" i "norma d'estil", provinents de l'anglès policy i guideline. A en.wiki ho defineixen: "Policies and guidelines express standards that have community consensus, though to differing degrees: policies are considered a standard that all users should follow, whereas guidelines are more advisory in nature." És a dir, entenc que policies són normes i guidelines són recomanacions. El terme "política" en aquest sentit és una accepció minoritària i confusa. Al DIEC és la 4.2: "Manera de conduir un afer". No és gaire explícita i dóna a entendre una forma de gestionar segons uns interessos. Per exemple, podem parlar de la política d'usurpacions, però això no és una norma fonamental sinó una forma de gestionar. El terme "norma d'estil" em sona més a "llibre d'estil" i trobo que no és adequat per coses com ara Viquipèdia:Fonts fiables que és més aviat una guia i que no té res sobre l'estil. Després de mirar-me diversos diccionaris trobo que les millors traduccions serien "principis" i "directrius". Principis com a normes fonamentals a complir, i directrius com a línia general que serveix de guia. Les guies d'ajuda ja són una altra cosa i les normes d'estil (en el sentit de llibre d'estil) entren dins de les directrius.

Potser ja estem molt habituats a parlar de polítiques, però el matís entre el que és norma i el que és recomanació no el tenim ben definit. Potser podríem dir que les polítiques és el conjunt de principis i directrius o, si voleu, directament de normes i recomanacions. Per exemple, els drets d'autor és un principi fonamental (avui una política), en canvi com anomenar pàgines (guia d'estil) o com determinar les fonts fiables (guia de recomanacions) són directrius, línies generals de guia o de recomanacions (avui normes d'estil). Com ho veieu? --V.Riullop (parlem-ne) 11:20, 19 juny 2008 (CEST)

I tant! Estic molt d'acord amb tu. La notació que hi ha ara per mi resulta molt confusa... --Meldor (discussió) 11:34, 19 juny 2008 (CEST)
D'acord amb en Vriullop que hem de posar ordre a les normes, i que els noms actuals són un calc poc afortunat. Ara bé, diria que primer hauríem de pensar quines menes de normes tenim, pensar els noms, i actualitzar Viquipèdia:Política i normes en conseqüència (que està gairebé igual que el novembre del 2004).--Pere prlpz (discussió) 12:47, 19 juny 2008 (CEST)
Concreto la proposta:
  • Redefinir les polítiques com el conjunt de principis, normes, directrius, guies i pràctiques que ens serveixen per gestionar la Viquipèdia. Pràcticament seria la majoria del que es pot trobar a l'espai de noms Viquipèdia.
  • Fer tres grans classificacions de les polítiques:
--V.Riullop (parlem-ne) 13:21, 19 juny 2008 (CEST)
Em sembla bé aquesta ordenació de les fonts del dret viquipedístic, però:
Entenc que la categorització, el llibre d'estil de categories, la norma de 5 articles mínims i els sistemes particulars de categorització són guies, recomanacions o directrius, a complir sempre que sigui possible ja que tenen consens, però no són normes oficials en les que no sigui possible certa flexibilitat per adaptar-les segons cada cas. --V.Riullop (parlem-ne) 16:39, 19 juny 2008 (CEST)
El meu parer seria Principis, Normes (a seques) i Recomanacions (més clar que directrius). Amb Normes d'estil com a subapartat de Normes.--Lohen11 (discussió) 14:59, 19 juny 2008 (CEST)
Cap problema amb la qüestió de noms, però no en que les normes d'estil tinguin rang de normes oficials. Per exemple, Viquipèdia:Convencions tipogràfiques no pot ser una norma de compliment inexcusable. No saltarem a la jugular del primer que no posi un apòstrof recte, però li podem explicar que és l'estil recomanat a la Viquipèdia. Per evitar confusions en podem dir guies o convencions d'estil. --V.Riullop (parlem-ne) 16:50, 19 juny 2008 (CEST)
Em sembla que "directrius" és millor que "recomanacions". Potser és la meva apreciació personal, però una "recomanació" la pots ignorar, si vols. VP:CF i VP:AP i VP:CE, que actualment són classificades com a "normes d'estil", no són "recomanacions" sinó directrius a seguir, tot i no tenir el mateix rang que les "normes oficials". --the Dúnadan 16:55, 19 juny 2008 (CEST)