Virolla alimentosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La virolla alimentària, o virolla alimentosa, és la versió veneçolana de la piràmide alimentària, proposada per l'Institut Nacional de Nutrició en un esdeveniment de 1993.

Per a substituir la vella estructura de referència, el trèvol dels 5 grups bàsics d'aliments, creat també per l'Institut Nacional de Nutrició i que es va ser vigent fins a 1993.[1]

Es caracteritza per classificar els 5 grups d'aliments.

Grups d'aliments[modifica]

La virolla dels aliments és un model per a il·lustrar com es classifiquen els aliments segons la mena de nutrients que cada tipus d'aliment aporta. Està dividit en 5 franges, cadascuna de les quals indica, respectivament: els carbohidrats complexos, les hortalisses i fruites, les proteïnes, els sucres, els greixos, l'aigua i l'activitat física.[2]

Els carbohidrats[modifica]

Franja Groga: cereals, grans i tubercles, que constitueixen una font d'energia indispensable per al treball, els estudis i l'activitat física, perquè subministren vitamines del complex B, calci i fibra.

Fruites i verdures[modifica]

Franja Verda: hortalisses i fruites. Aquest grup es caracteritza per contenir vitamina A i C; i alguns minerals importants per al bon funcionament del nostre organisme, i ajudar-nos a desenvolupar el cos humà.

Les proteïnes[modifica]

Part Blava: inclouen tots els derivats làctics de vaca (formatge i iogurt), les carns i els ous; tots els aliments necessaris. Contenen proteïnes i calci.

Sucres[modifica]

Franja Grisa: comprès per aliments dolços com el sucre, la mel, l'emplafona, la llet d'ametlles i les xocolates.

Greixos[modifica]

Franja taronja: en aquest grup s'entén pels greixos com l'oli, la mantega i la maionesa.

Aigua i Activitat física[modifica]

L'aigua és indispensable per a la vida i el seu consum ajuda a conservar la salut igual que l'activitat física també contribueix amb la salut i el desenvolupament del físic.

Referències[modifica]

  1. Instituto Nacional de Nutrición. «El Trompo de los alimentos, la nueva clasificación de los grupos básicos». Arxivat de l'original el 22 de maig de 2012. [Consulta: 10 agost 2012].
  2. Odra Mendoza. «El trompo de los alimentos no es sólo un juego». Arxivat de l'original el 7 de novembre de 2016. [Consulta: 10 agost 2017].