Razama

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Yussan)
Mapa
dominis de Zimrilim

Razama fou una ciutat de Mesopotàmia, capital secundària del poble amorrita de Yamutbal. Aquesta Razama era coneguda com a Ramaza del nord o de la terra de Yussan, mentre que la Razama de Yamutbal estava al sud a Larsa. Tenia a l'oest la província de Qattunan, i a l'est tenia les ciutats de Qattara i Karana. Estava propera a Andarig i en l'actual territori de Síria. Els habitants de Razaman (hi hauria fins a tres ciutats amb aquest nom) són anomenats razameus.

Va pertànyer a Shamsiadad d'Ekallatum fins a la mort del rei vers el 1775 aC i després apareix en possessió de Sharrum-kima-kalima o Sharriya (Sharraya), rei de Yamutbal que estava aliat a Hatnu-Rabi de Qattara i a Zimri-Lim de Mari. La cessió (vers 1765 aC) de la ciutat de Sadduwatum, estació de la ruta entre Assur i Kanesh, a Ekallatum, suggereix que estava propera a aquesta ciutat. Durant el setge de Razama per part d'Aramrum d'Andarig, el rei d'Eshunna Ibalpiel II va reunir tropes per anar en el seu ajut, i pel camí va obtenir subministraments del seu governador a Qattunan, però quan va arribar Razama ja havia rebutjat a les forces d'Andarig i va retornar. Sharraya hauria estat derrotat per Aqba-Hammu de Karana després d'un setge, que seria un setge diferent de l'anterior. Karana va dominar Razama fins vers el 1760 aC quan Hammurabi de Babilònia va conquerir la zona.

Referències[modifica]

  • Mari in retrospect: fifty years of Mari and Mari studies, per Gordon Douglas Young,American Oriental Society. Middle West Branch,Society of Biblical Literature. Mid-West Region. Visió parcial del llibre (completa per la part d'Ilansura i pels regnes de la zona) a [1]