Zvi Hirsch Kalischer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaZvi Hirsch Kalischer

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 març 1795 Modifica el valor a Wikidata
Leszno (Regne de Prússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 octubre 1874 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Toruń (Imperi Alemany) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióJudaisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballTeologia jueva i periodisme d'opinió Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciórabí, sionista, periodista d'opinió Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsAlfred Christlieb Kalischer Modifica el valor a Wikidata
ParentsSalomon Kalischer (net) Modifica el valor a Wikidata

Zvi Hirsch Kalischer (Lissa, Prússia, 24 de març de 1795 - Thorn, 16 d'octubre de 1874) va ser un rabí reconegut com un dels precursors del moviment Hovevei Tsion (Els Amants de Sió) i considerat, juntament amb l'hongarès Yosef Natonek, un antecessor llunyà del sionisme religiós.[1]

Va exercir labors de rabí durant diverses dècades. Es va oposar fermament al moviment per a la reforma del judaisme. Va ser un dels pioners de la seva generació a l'hora d'afirmar que la redempció dels jueus es produiria d'una manera natural, i va recolzar l'assentament en Terra d'Israel. En el seu llibre "Drishat Zion" (En la recerca de Sió), publicat en 1862, el rabí Kalischer proposa la fundació d'una societat de construccions urbanes i agrícoles per explotar els vinyers de la Terra d'Israel, i preveu fins i tot la creació d'una guàrdia d'autodefensa jueva. Les seves idees impacten sobre Moses Hess, i quan aquest va crear la "Societat per a la instal·lació en la Terra d'Israel", que és a més la primera associació d'Amants de Sió fundada a Alemanya. El rabí Kalischer va fer servir la seva influència davant de la societat Kol Israel Haverim (l'Aliança Israelita Universal) per promoure el desenvolupament agrícola a la Terra d'Israel, i la fundació de la localitat de Mikve-Israel. El kibutz Tirat-Zvi, a la vall de Bet-Xean, porta actualment el seu nom.

Referències[modifica]

  1. Culla, J. B.. Breve Historia del Sionismo (en castellà). Madrid, España: Alianza Editorial, 2005, p. 344. ISBN 978-84-206-8258-7. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zvi Hirsch Kalischer