Coriza

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaCoriza
Tipusrinitis Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
  • Rinitis aguda
  • Catarro nasal
  • Refredat nasal
Classificació
CIAPR74 Modifica el valor a Wikidata

La coriza (del llatí tardà coryza, del grec kóryza)[1] és la inflamació aguda de la mucosa nasal caracteritzada per escorriment nasal transparent, groc o amb una mescla de sang, podent estar acompanyada d'esternuts i obstrucció nasal.[2] Habitualment causada per una infecció vírica complicada posteriorment per una sobreinfecció bacteriana.[3]

Etiologia i Quadre clínic[modifica]

Entre els agents etiològics més freqüents es troben:

  • Rinitis al·lèrgica: inflamació de la mucosa que recobreix el nas, sent normalment desencadenada per la pols, pol·len o canvis en el clima. Normalment s'acompanya d'esternuts, picor i obstrucció nasal per secreció nasal transparent.
  • Infecció vírica: deguda a diferents tipus de virus, com ara el rinovirus, el virus sincicial respiratori i, l'adenovirus i l'herpesvirus, durant la seua afecció prenatal (part de TORCH). Sovint la secreció nasal és transparent.
  • Infecció bacteriana: normalment causada per una rinitis bacteriana. Secreció nasal groguenca o verdosa.[2]

Tractament[modifica]

El tractament de la coriza es realitza normalment amb medicaments pal·liatius, és a dir, que alleugeren els símptomes, en aquest cas que disminueixen la inflamació i irritació de la mucosa nasal, són recomanats en la majoria dels casos la utilització de medicaments que combaten la grip i l'al·lèrgia, com ara són els antihistamínics, els antiinflamatoris no esteroidals i els antipirètics. A més, és important rentar-se bé les mans, evitar ambients amb molta gent i amb poca ventilació, i realitzar una neteja nasal periòdica per a obrir les vies nasals i permetre l'eixida de l'agent causant. Com que la principal causa té un origen víric i, per tant, els antibiòtics no són útils.[2]

Referències[modifica]

  1. «Coriza» (en castellà). Arxivat de l'original el 2014-07-14. [Consulta: 22 gener 2020].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Coriza: qué es, principales causas y tratamiento» (en castellà). Tua Saudade. [Consulta: 22 gener 2020].
  3. «Coriza» (en castellà). Clínica Universidad de Navarra. [Consulta: 22 gener 2020].