Àcia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Àcia Balba o Àcia o Àtia (Atia Balba Caesonia, morta 43 aC) va ser una dama romana de finals del període republicà, fou la filla de Marc Aci Balb d'Arícia, i de Júlia, la germana de Juli Cèsar i per tant neboda d'aquest darrer; fou la mare d'August.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Era la segona de les tres filles de Marc Aci Balb i de Júlia Menor, germana de Cèsar; les seves germanes van ser Àcia Prima (mare de Quint Pedi) i Àcia Tèrcia (mare de Luci Pinari). Es va casar amb Gai Octavi, un col·laborador de Cèsar, amb el qual va ser mare d'Octàvia (nascuda el 69 aC) i d'Octavi (més tard August, nascut el 63); deia que August era fill d'Apol·lo; li va donar una bona educació.

Després de la mort del seu marit (59) quan el futur August només tenia 4 anys, es va casar amb Luci Marci Filip, un altre col·laborador de Cèsar que fou cònsol el 56 aC. Tàcit afirma al seu Diàleg dels oradors que Àcia era una matrona molt religiosa i d'una gran moralitat; va criar els seus fillastres (nascuts d'un matrimoni anterior de Filip) junt amb els seus propis fills, i va organitzar el casament d'Octàvia amb Claudi Marcel.

Àcia i Filip van recomanar a Octavi que renunciés als seus drets com a hereu de Cèsar, temerosos del risc que corria si els acceptava. Un any més tard (43) Àcia va morir, i Octavi, aleshores cònsol, li va concedir uns funerals d'Estat.

En la ficció[modifica | modifica el codi]

Una Àcia ficcionalitzada apareix com a personatge a la sèrie Roma (2005-2007), interpretada per l'actriu anglesa Polly Walker, amb el nom fictici Àcia dels Juli, tot i que no pertanyia a la gens dels Juli sinó a la dels Aci. Aquesta Àcia és diametralment oposada al retrat que les fonts antigues ens han deixat del personatge històric, ja que és presentada com una dona ambiciosa, manipuladora i sexualment promiscua. A més, a la sèrie Àcia apareix viva molt de temps després de l'any en què va morir l'Àcia real.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àcia Modifica l'enllaç a Wikidata