Luci Marci Filip (cònsol 56 aC)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaLuci Marci Filip
 Cònsol de la República Romana 


 Governador romà 


 Senador romà 


 Pretor 

Dades biogràfiques
Religió Religió a l'antiga Roma
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època República Romana
Dades familiars
Dinastia Gens Màrcia
Cònjuge Àcia (57 aC–42 aC)
Fills
Pare Luci Marci Filip
Modifica dades a Wikidata

Luci Marci Filip (llatí: Lucius Marcius L. F. Q. N. Philippus) fou un magistrat romà fill de Lucius Marcius Q. F. Q. N. Philippus. Fou pretor el 60 aC i propretor de Síria el 59 aC. Fou cònsol romà el 56 aC amb Gneu Corneli Lèntul Marcel·lí.

Estava emparentat amb la família Júlia: a la mort de Gai Octavi (pare d’August), Filip es va casar amb la seva vídua Àtia, filla de Júlia Menor (germana de Juli Cèsar), i per tant va esdevenir padrastre d’Octavi (August). Segons Ovidi es va casar amb una germana de la mare d’Octavi i s’ha suposat que es va casar amb les dues germanes successivament, ja que l’enllaç amb la primera no presenta cap dubte.

Tot i el seu parentiu va restar neutral a les guerres civils (49 aC i després del 44 aC). Encara que no va donar suport a Juli Cèsar quan aquest va triomfar li va continuar mostrant gran estimació i amistat. Fou també amic de Ciceró. El 44 aC va intentar que el seu fillastre Octavi no acceptés l’herència del seu oncle; fou ambaixador del senat enviat a Mutina on era Marc Antoni.

Va viure fins avançada edat i va veure el triomf del seu fillastre. Va dedicar un temple a Hèrcules i un a les Muses, aquest darrer erigit abans per Marc Fulvi Nobilior I (cònsol 189 aC) on va construir una columnata coneguda com a pòrtic de Filip (Porticus Philippi).

Va deixar dos fills: Lucius Marcius L. F. L. N. Philippus i una filla de nom Màrcia que fou la segona dona de Cató d’Útica.