Luci Marci Filip (cònsol 56 aC)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaLuci Marci Filip
 Cònsol de la República Romana 


 Governador romà 


 Senador romà 


 Pretor 

Dades biogràfiques
Religió Religió a l'antiga Roma
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època República Romana
Dades familiars
Cònjuge Àcia (57 aC–42 aC)
Fills
Pare Luci Marci Filip
Modifica dades a Wikidata

Luci Marci Filip (llatí: Lucius Marcius L. F. Q. N. Philippus) fou un magistrat romà fill de Lucius Marcius Q. F. Q. N. Philippus. Fou pretor el 60 aC i propretor de Síria el 59 aC. Fou cònsol romà el 56 aC amb Gneu Corneli Lèntul Marcel·lí.

Estava emparentat amb la família Júlia: a la mort de Gai Octavi (pare d’August), Filip es va casar amb la seva vídua Àtia, filla de Júlia Menor (germana de Juli Cèsar), i per tant va esdevenir padrastre d’Octavi (August). Segons Ovidi es va casar amb una germana de la mare d’Octavi i s’ha suposat que es va casar amb les dues germanes successivament, ja que l’enllaç amb la primera no presenta cap dubte.

Tot i el seu parentiu va restar neutral a les guerres civils (49 aC i després del 44 aC). Encara que no va donar suport a Juli Cèsar quan aquest va triomfar li va continuar mostrant gran estimació i amistat. Fou també amic de Ciceró. El 44 aC va intentar que el seu fillastre Octavi no acceptés l’herència del seu oncle; fou ambaixador del senat enviat a Mutina on era Marc Antoni.

Va viure fins avançada edat i va veure el triomf del seu fillastre. Va dedicar un temple a Hèrcules i un a les Muses, aquest darrer erigit abans per Marc Fulvi Nobilior I (cònsol 189 aC) on va construir una columnata coneguda com a pòrtic de Filip (Porticus Philippi).

Va deixar dos fills: Lucius Marcius L. F. L. N. Philippus i una filla de nom Màrcia que fou la segona dona de Cató d’Útica.