Gneu Corneli Lèntul Marcel·lí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Gneu Corneli Lèntul Marcel·lí (llatí: Cnaeus Cornelius Lentulus Marcellinus) fou un magistrat romà, fill de Publi Corneli Lèntul Marcel·lí.

Va participar molt jove a l'acusació contra Verres (70 aC) i el 61 aC contra Publi Clodi per violació dels misteris de la Bona Dea. Després fou pretor el 59 aC i va presidir el judici contra Gai Antoni el col·lega de Ciceró.

Fou després governador de Síria (part del 59 aC i tot el 58 aC) on va combatre els atacs depredadors de les tribus àrabs. El 57 aC ja era a Roma i es va presentar a les eleccions a cònsol, càrrec que va exercir l'any 56 aC junt amb Luci Marci Filip i va combatre les violències de Clodi i del tribú Gai Cató; a final d'any es va destacar en afavorir el retorn de l'exili de Ciceró i després va procurar la restauració de la seva casa i les seves propietats; també va procurar limitar la influència de Pompeu impedint el seu enviament a Egipte per restaurar a Ptolemeu XII Auletes i sembla que fou aquesta actitud la que després va induir a Pompeu a participar en el triumvirat a l'acord de Lucca.

Després del consolat ja no torna a ser pràcticament esmentat i es desconeix quan va morir. Ciceró l'esmenta alguna vegada per elogiar la seva eloqüència. Se sap que fou un dels sacerdots epulons.