Gneu Corneli Lèntul Marcel·lí

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaGneu Corneli Lèntul Marcel·lí
 Senador romà 


 Pretor 


 Governador romà 


 Cònsol de la República Romana 


 Mintmaster 

Dades biogràfiques
Naixement Roma
Mort Roma
Religió Religió a l'antiga Roma
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època Antiguitat clàssica
Dades familiars
Fills
Pare Publius Cornelius Lentulus Marcellinus
Modifica dades a Wikidata

Gneu Corneli Lèntul Marcel·lí (llatí: Cnaeus Cornelius Lentulus Marcellinus) fou un magistrat romà, fill de Publi Corneli Lèntul Marcel·lí.

Va participar molt jove a l'acusació contra Verres (70 aC) i el 61 aC contra Publi Clodi per violació dels misteris de la Bona Dea. Després fou pretor el 59 aC i va presidir el judici contra Gai Antoni el col·lega de Ciceró.

Fou després governador de Síria (part del 59 aC i tot el 58 aC) on va combatre els atacs depredadors de les tribus àrabs. El 57 aC ja era a Roma i es va presentar a les eleccions a cònsol, càrrec que va exercir l'any 56 aC junt amb Luci Marci Filip i va combatre les violències de Clodi i del tribú Gai Cató; a final d'any es va destacar en afavorir el retorn de l'exili de Ciceró i després va procurar la restauració de la seva casa i les seves propietats; també va procurar limitar la influència de Pompeu impedint el seu enviament a Egipte per restaurar a Ptolemeu XII Auletes i sembla que fou aquesta actitud la que després va induir a Pompeu a participar en el triumvirat a l'acord de Lucca.

Després del consolat ja no torna a ser pràcticament esmentat i es desconeix quan va morir. Ciceró l'esmenta alguna vegada per elogiar la seva eloqüència. Se sap que fou un dels sacerdots epulons.