Luci Corneli Lèntul Crus

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaLuci Corneli Lèntul Crus
Nom original (la) Lucius Cornelius Lentulus Crus
Biografia
Mort 48 aC
Egipte
  Pretor 


  Procònsol 


  Cònsol romà 

Activitat
Ocupació Polític i militar
Període Antiguitat clàssica
Conflicte Guerra civil romana i batalla de Farsàlia
Família
Fills Lucius Cornelius Lentulus Cruscellio Tradueix
Modifica les dades a Wikidata

Luci Corneli Lèntul Crus (llatí: Lucius Cornelius Lentulus Crus) fou un magistrat romà. L’origen del seu renom, Crus, és desconegut. El 61 aC fou el principal acusador de Publi Clodi per haver violat els misteris de la Bona Dea. El 58 aC fou pretor. Crus esperava que Gneu Pompeu protegiria a Ciceró, però no fou així.

El 51 aC no fou elegit cònsol, ja que ho va impedir Publi Dolabel·la, però va arribar a aquest càrrec el 50 aC junt amb Gai Marcel, tot i la seva hostilitat a Juli Cèsar. En el seu consolat va començar la guerra i va intentar que els optimats agafessin les armes i s’enfrontessin a Cèsar, però no ho va aconseguir; Cèsar diu que el que volia en realitat era refer la seva fortuna i esdevenir un Sul·la i Ciceró indirectament dóna suport a aquesta apreciació.

Les violentes mesures preses pel senat van fer passar als tribuns al bàndol de Cèsar a Ravenna. Lèntul va fugir de la ciutat quan Cèsar es va acostar i Ciceró el va veure a Formiae el 23 de gener del 48 aC, molt desmoralitzat, i el dia 27 era a Càpua. Finalment va acceptar les ofertes de Cèsar.

Mentre Gneu Pompeu va reunir forces a la Pulla i va ordenar als cònsol unir-se a ell en aquesta regió deixant una guarnició a Càpua. Mentre Pompeu es retirava cap a Brundusium, Balb fou enviat per Cèsar per convèncer a Lèntul de tornar a Roma, i li va oferir una província però el cònsol, amb el seu col·lega i les forces de què disposaven, va anar cap Il·líria i poc després va aixecar dues legions més en favor de Pompeu.

Quan els dos exèrcits van acampar prop de Dyrrhachium, Balb altre cop intentà convèncer a Lèntul, però aquest va demanar un preu massa alt. Després de la batalla de Farsàlia va fugir amb Pompeu; els hi fou refusada l’entrada a Rodes i van seguir cap Egipte. Lèntul va arribar a Egipte l'endemà de la mort de Pompeu. Fou empresonat per orde de Ptolemeu XIII Filopàtor i executat poc després a presó.