Óscar Menéndez Zavala

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaÓscar Menéndez Zavala

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 gener 1934 Modifica el valor a Wikidata (90 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócineasta Modifica el valor a Wikidata

Óscar Enrique Menéndez Zavala (Ciutat de Mèxic, 14 de gener de 1934) és un fotògraf, documentalista i cineasta mexicà que s'ha distingit pel tractament cinematogràfic de temes socials. Entre les seves obres figura México bárbaro (1966), inspirada en el llibre homònim de John Kenneth Turner en el qual el periodista estatunidenc va escriure les seves vivències des de la fi del Porfiriato i el desenvolupament de la revolució mexicana fins a la desena tràgica en 1913.[1]

Trajectòria[modifica]

Prové d'una família de periodistes, escriptors i intel·lectuals iucatecs. El seu pare Enrique Menéndez Reyes, el seu avi Antonio Menéndez González, el seu besavi Antonio Menéndez de la Peña.

Va estudiat cinema en la Universitat Carolina, a Praga, Txecoslovàquia (actualment República Txeca), durant els anys de la guerra freda, i quan va tornar al seu país es va dedicar a la fotografia i a desenvolupar material fílmic, convertint-se en un important exponent de Mèxic del gènere documental, usant-lo com a eina de valor per a documentar la història contemporània i contribuir a la salvaguarda de la memòria popular. Ha filmat al voltant de 60 documentals independents, de molt diversos temes, en la seva majoria exhibint problemes i moviments socials de diverses parts del món, però principalment de Mèxic.

Ha realitzat també documentals sobre l'art com a Malcolm Lowry en México (1988), sobre l'estada de l'escriptor anglès a Cuernavaca durant la dècada de 1930, quan va escriure la novel·la Sota el volcà i a La batalla del Casino de la Selva 2001-2004/Libertad de expresión. Trayectoria de Adolfo Mexiac, artista plástico (2009), la inspiració del qual va sorgir del gravat del mateix nom, d'Adolfo Mexiac sobre la lluita per la justícia.[2]

Fou cofundador de l'arxiu etnogràfic de l'Instituto Nacional Indigenista de Mèxic, del qual va ser nomenat director en 1982. Ha treballat a l'Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH), a Imevisión i TV UNAM, entre altres institucions.

És president de l'Associació de Documentalistes de Mèxic i dirigeix la distribuïdora de documentals La Rana del Sur.

Obra[modifica]

Entre els documentals que ha filmat es troben:

Reconeixements[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]