Sota el volcà

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreSota el volcà
Under de volcano
Tipus obra escrita
Fitxa tècnica
Autor Malcolm Lowry
Llengua Anglès
Publicació Estats Units, 1947
Editorial Reynal & Hitchcock
Detalls de l'obra
Tema alcoholisme
Gènere Novel·la psicològica
Nominacions i premis
Premis Els 100 llibres del segle de Le Monde
Sèrie
Modifica les dades a Wikidata

Sota el volcà és una novel·la semi-autobiogràfica del 1947 escrita per Malcolm Lowry (1909-57). La novel·la explica la història de Geoffrey Firmin, cònsol britànic a la ciutat de Quauhnahuac (el nom azteca de Cuernavaca), el Dia de Morts (2 de novembre) de 1938.[1]

Personatges[modifica]

Geoffrey Firmin, protagonista d'aquesta novel·la, és un cònsol britànic alcohòlic que viu a Quauhnahuac. De fet és ex-cònsol, degut a la ruptura de relacions diplòmatiques entre el Regne Unit i Mèxic per culpa de la nacionalització de combustibles feta pel president Lázaro Cárdenas l'any 1938.

Origen del títol[modifica]

El títol de l'obra prové dels dos volcans mexicans Popocatépetl i Iztaccíhuatl, molt propers a la ciutat de Cuernavaca, ciutat on transcorre tota la història. Un fragment que ajuda a entendre l'origen del nom pot ser el següent:

Popocatepetl towered through the window, its immense flanks partly hidden by rolling thunderheads; its peak blocking the sky, it appeared almost right overhead, the barranca, the Farolito, directly beneath it. Under the volcano! It was not for nothing the ancients had placed Tartarus under Mt Aetna, nor within it, the monster Typhoeus, with his hundred heads and—relatively—fearful eyes and voices.
Per la finestra, el Popocatépetl s'alçava amb els seus immensos flancs amagats pels tempestuosos núvols; el seu cim cobria el cel, i s'aixecava directament sobre el cap del Cònsol, i just sota la seva base estaven la barranca i El Farolito. Sota el volcà! No és en va que els antics van situar el Tàrtar sota l'Etna, i al seu interior el monstre Tifeu amb els seus cent caps i els seus ulls i veus -relativament- temibles.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Ackerley, Chris; Clipper, Lawrence J. A Companion to "Under the Volcano". U of British Columbia P, 1984. ISBN 978-0774801997.