13 Reasons Why

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: 13 Reasons Why (sèrie de televisió))
Infotaula de sèrie de televisió13 Reasons Why
TH1RTEEN R3ASONS WHY Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Gèneredrama juvenil, sèrie juvenil, sèrie de televisió basada en una novel·la i programa televisiu sobre el pas a la majoria d'edat Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióCalifòrnia Modifica el valor a Wikidata
Organització de les càmerescàmera única Modifica el valor a Wikidata
CreadorBrian Yorkey Modifica el valor a Wikidata
CompositorEskmo Modifica el valor a Wikidata
Actors
Companyia productoraAnonymous Content Modifica el valor a Wikidata
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalNetflix Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi31 març 2017 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi5 juny 2020 Modifica el valor a Wikidata
Temporades4 Modifica el valor a Wikidata
Episodis49 Modifica el valor a Wikidata
Llista d'episodisllista d'episodis de 13 Reasons Why Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialnetflix.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1837492 Filmaffinity: 999360 Allocine: 19941 Rottentomatoes: tv/13_reasons_why Metacritic: tv/13-reasons-why TV.com: shows/13-reasons-why TMDB.org: 66788
Facebook: 13ReasonsWhyLAT Twitter (X): 13ReasonsWhy Instagram: 13reasonswhy Modifica el valor a Wikidata

13 Reasons Why és una sèrie de televisió estatunidenca basada en la novel·la homònima de l'any 2007, escrita per Jay Asher i adaptada per Brian Yorkey per a Netflix.[1] Diana Son i Brian Yorkey són els coproductors de la sèrie.[2] La primera temporada té tretze episodis, que es van estrenar mundialment el 31 de març del 2017 a Netflix.

El 2017, Netflix va confirmar que hi hauria una segona temporada que es va estrenar el maig del 2018. És previst que s'estreni una tercera temporada el 2019.

Repartiment[modifica]

  • Dylan Minnette com a «Clay Jensen» És el protagonista de la novel·la i té un amor profund per Hannah. Clay sempre l'observava, però mai es va atrevir a tenir una conversa amb ella, ni quan treballaven junts. Ell i Hannah es van trobar en una festa en la qual van acabar fent-se un petó en una habitació i van estar a punt de tenir una relació, però Hannah el va rebutjar i el va obligar a marxar de l'habitació on eren.
  • Katherine Langford com a «Hannah Baker»Protagonista de la novel·la, qui deixa les 13 cintes de casset explicant les raons de la seva cruel mort.
  • Brandon Flynn com a «Justin Foley». Primer interès romàntic de Hannah, a part del seu primer petó. Ell l'invita a sortir i li fa una foto no apte, que després ensenya als seus amics, iniciant així una cadena de rumors sobre Hannah. En una festa, entra amb Jessica molt beguda a una habitació on Hannah està amagada. En el lloc, Bryce, amic de Justin, viola a Jessica mentre Hannah ho veu tot espantada i sense poder-se moure.
  • Christian Navarro com a «Tony Padilla»Company d'institut de Clay i persona que resguarda l'altre joc de cintes deixat per Hannah.
  • Alisha Boe com a «Jessica Davis». Ella i Hannah van ser amigues fins que es van adaptar a l'escola. Jessica va tenir una relació amb Alex, que va acabar a causa dels rumors que Hannah i Alex havien tingut una relació a l'esquena d'ella, de manera que ho va aprofitar per a separar-se de Hannah. Va ser violada mentre estava inconscient i Hannah ho va presenciar.
  • Michele Selene Ang com a «Courtney Crimsen». Noia popular de batxillerat a la que només l'importava la seva reputació, de manera que utilitza a les altres persones. Després que la Hannah la porti a una festa, la ignora completament i comença el rumor que Hannah guardava jocs sexuals en la seva habitació.
  • Justin Prentice com a «Bryce Walker»Amic de Justin, Marcus i Zach. En la cinta número 12 es revela que ell no només va abusar sexualment de Jessica, sinó també de Hannah.
  • Devin Druid com a «Tyler Down»Espiava a Hannah desde la finestra de la seva habitació. Hannah, amb l'ajuda de Courtney, aconsegueix atrapar-lo.
  • Milers Heizer com a «Alex Standall»Alex va conèixer a Hannah i a Jessica en una cafetería i va fer una llista de noies del colegui on Hannah sortia com "el millor cul" i Jessica com "el pitjor cul".Hannah menciona que si ell no hagués fet aquella llista, la majoria de les coses parlades en les cintes no haurien passat.
  • Ross Butler com a «Zachary "Zach" Seen Yo»Zach es va apropar a Hannah just després del que va passar amb Marcus, trobant-la nerviosa, de manera que l'ignora completament, quedant-se en ridícul davant els seus amics. Zach busca venjança robant les notes de motivació en una classe, moment en què Hannah comença a deprimir-se, insinuant el seu suïcidi en les notes.
  • Steven Silver com a «Marcus Cooley». Marcus invita a sortir a Hannah el dia de Sant Valentí a un bar popular, encara que va arribar tard. Marcus va posar la seva mà en el genoll de Hannah, intentant apropar-se a ella, Hannah el va empènyer, ja que es va adonar que ell únicament volia assaltar-la sexualment.
  • Ajiona Alexus com a «Shery Lautz»
  • Sosie Bacon com a «Skye»
  • Kate Walsh com a «Olivia Baker» Mare de la protagonista (Hannah)
  • Fernando Jácome com a «Personatge secundari»
  • Derek Luke com a «Sr. Porter»Professor d'anglés i conseller dels alumnes. Hannah recorre a ell abans de suïcidar-se a la recerca d'ajuda i li explica que Bryce ha abusat d'ella encara que no dona el nom. El conseller li diu que, si no té suficients proves, intenti "superar-ho" i continuar endavant amb la seva vida. Per aquest motiu i el seu intent de culpabilitzar-la i posar en dubte el seu testimoni, Hannah l'exposa en la cinta número 13.
  • Brian D'Arcy James com a «Andrew Baker» Pare de la protagonista (Hannah)
  • Brandon Larracuente com a «Jeff Atkins»
  • Henry Saga com a «Brad»
  • Hugo Logan com a «Jorsh»
  • Amy Hargreaves com a «Sra. Jensen» Mare del Clay.

Producció[modifica]

Universal Studios va comprar els drets cinematogràfics de la novel·la el 8 de febrer del 2011, amb la intenció que Selena Gomez interpretés el paper principal, Hannah Baker.[3] El 29 d'octubre del 2015 es va anunciar que Netflix estava fent una adaptació televisiva del llibre amb Gomez com a productora executiva.[4][5] Es va contractar Tom McCarthy per dirigir els primers dos episodis.[6]

La sèrie es va gravar a les ciutats del nord de Califòrnia Vallejo, Sant Rafael, Crockett i Sebastopol, durant l'estiu del 2016.[7]

Referències[modifica]

  1. «'Spotlight's Brian d'Arcy James Cast In Netflix Series '13 Reasons Why', Joins TNT Pilot 'Civil'». Deadline, 15-06-2016.
  2. Andreeva, Nellie. «Diana Son Joins Selena Gomez's Netflix Series '13 Reasons Why' As Showrunner». Deadline, 26-02-2016. [Consulta: 16 setembre 2016].
  3. Schwartz, Terri. «Selena Gomez To Star In '13 Reasons Why': Movie, adapted from Jay Asher's young adult novel, looks back at a girl's reasons for committing suicide.». MTV News, 09-02-2011. [Consulta: 11 abril 2012].
  4. «Netflix Gives Selena Gomez's '13 Reasons Why' Straight-To-Series Order» (en anglès). [Consulta: 29 octubre 2015].
  5. «Netflix Adapting ‘13 Reasons Why’ Into Selena Gomez Series (Exclusive)» (en anglès). Variety, 29-10-2015. [Consulta: 8 maig 2019].
  6. Andreeva, Nellie. «Spotlight's Tom McCarthy To Direct & Produce Selena Gomez's Netflix Series '13 Reasons Why' From Paramount TV». Deadline, 25-02-2016. [Consulta: 19 juliol 2016].
  7. «Marin Netflix series shoot brings economic benefits» (en anglès). Marin Independent Journal, 23-06-2016 [Consulta: 4 abril 2017].